Tobbes Porter-biffar

Tobbes Porterbiffar. Brynt och bräserade biffar i porteröl med rotfrukter.
Servera med ett syrligt grovt bröd och ost, eventuellt också en klick Crème Fraiche.

4 portioner portionererbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g blandfärs eller nötfärs
  • 0,5 dl olivolja till stekning
  • 8 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 flaska Porter-öl 33 cl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Forma små biffar cirka 7 centimeter breda av färsen och stek i olja tills de fått lagom färg - de behöver inte vara genomstekta. Lägg biffarna i botten av en gryta.
  2. Skala och strimla löken. Bryn den lätt i olja och lägg den sedan över biffarna i grytan.
  3. Skala potatis och morötter, skär dem i centimetertjocka skivor och lägg dem över biffarna och löken i grytan.
  4. Lägg i buljongtärningen, häll i Porter-ölen och fyll upp med så mycket vatten att det kommer upp till samma höjd som rotfrukterna. Strö timjan, salt och vitpeppar över och koka under lock tills rotfrukterna kokat färdigt ca 15 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer