Thailändsk kycklinggryta

Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.
God med jasminris eller annat thairis.
Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen då grytan blir rätt god ändå.

4 portioner Thailändsk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 5 dl vatten eller kycklingbuljong (vatten och en buljongtärning)
  • 1 burk eller paket kokosmjölk
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud broccoli
  • 12 champinjoner
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 2 msk röd currypasta
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander
  • 10 blad thaibasilika
  • Tillbehör: jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Bryn i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Tillsätt limeblad, vatten samt kokosmjölk.
  6. Låt koka några minuter och skär under tiden blomkål samt broccoli i buketter samt tillsätt dem.
  7. Skiva champinjonerna samt hacka chilin. Tillsätt i grytan.
  8. Tillsätt currypasta, tamarind, limesaft och fisksås.
  9. Smaka av kycklinggrytan med fisksås, currypasta och chili.
  10. Hacka koriandern och thaibasilika grovt och tillsätt.
  11. Koka upp och servera kycklinggrytan med jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer