Thailändsk kycklinggryta
Introduktion och förberedelse
Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.
Serveringsförslag
- God med jasminris eller thairis till.
- Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Varianter
- Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
- Du kan köpa färdig röd currypasta eller göra egen röd currypasta.
- Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Du köpa färdig grön curry eller göra egen grön currypasta.
- Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen om du utesluter det då grytan blir rätt god ändå.
Tillagning
- Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
- Skär kycklingen i små bitar. Bryn i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
- Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
- Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
- Tillsätt limeblad, vatten samt kokosmjölk.
- Låt koka några minuter och skär under tiden blomkål samt broccoli i buketter samt tillsätt dem.
- Skiva champinjonerna samt hacka chilin. Tillsätt i grytan.
- Tillsätt currypasta, tamarind, limesaft och fisksås.
- Smaka av kycklinggrytan med fisksås, currypasta och chili.
- Hacka koriandern och thaibasilika grovt och tillsätt.
- Koka upp och servera kycklinggrytan med jasminris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal