Thailändsk kycklinggryta

Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.
God med jasminris eller annat thairis.
Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen då grytan blir rätt god ändå.

4 portioner Thailändsk kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 5 dl vatten eller kycklingbuljong (vatten och en buljongtärning)
  • 1 burk eller paket kokosmjölk
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud broccoli
  • 12 champinjoner
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 2 msk röd currypasta
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander
  • 10 blad thaibasilika
  • Tillbehör: jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Bryn i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Tillsätt limeblad, vatten samt kokosmjölk.
  6. Låt koka några minuter och skär under tiden blomkål samt broccoli i buketter samt tillsätt dem.
  7. Skiva champinjonerna samt hacka chilin. Tillsätt i grytan.
  8. Tillsätt currypasta, tamarind, limesaft och fisksås.
  9. Smaka av kycklinggrytan med fisksås, currypasta och chili.
  10. Hacka koriandern och thaibasilika grovt och tillsätt.
  11. Koka upp och servera kycklinggrytan med jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer