Thailändsk kycklinggryta

Introduktion och förberedelse

Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, limeblad, färsk koriander, grönsaker, chili, citrongräs och thaibasilika.

Serveringsförslag

  • God med jasminris eller thairis till.
  • Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.

Varianter

  • Du kan välja andra grönsaker som bambuskott, groddar, bok choy, minimajs, vitkål, paprika, zucchini, aubergine, purjolök, rödlök med mera efter tycke.
  • Du kan köpa färdig röd currypasta eller göra egen röd currypasta.
  • Istället för röd currypasta kan du ta grön currypasta. Du köpa färdig grön curry eller göra egen grön currypasta.
  • Skulle du sakna någon ingrediens som ex thaibasilika, limeblad eller tamarind så är det inte hela världen om du utesluter det då grytan blir rätt god ändå.

4 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé eller lårfilé
  • 2 msk matolja, gärna jordnötsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 6 limeblad (kaffir limeleaves)
  • 5 dl vatten eller kycklingbuljong (vatten och en buljongtärning)
  • 1 burk eller paket kokosmjölk
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 huvud broccoli
  • 12 champinjoner
  • 1 röd chili eller efter smak
  • 2 msk röd currypasta
  • 3 msk fisksås
  • 5 msk tamarind
  • 3 msk limesaft
  • 3 msk hackad koriander
  • 10 blad thaibasilika
  • Tillbehör: jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Skär kycklingen i små bitar. Bryn i en kastrull i oljan i fem minuter och rör då och då.
  3. Skala och hacka under tiden vitlök och tillsätt den.
  4. Krossa den vita delen av citrongräset och dela den i grova bitar samt tillsätt den.
  5. Tillsätt limeblad, vatten samt kokosmjölk.
  6. Låt koka några minuter och skär under tiden blomkål samt broccoli i buketter samt tillsätt dem.
  7. Skiva champinjonerna samt hacka chilin. Tillsätt i grytan.
  8. Tillsätt currypasta, tamarind, limesaft och fisksås.
  9. Smaka av kycklinggrytan med fisksås, currypasta och chili.
  10. Hacka koriandern och thaibasilika grovt och tillsätt.
  11. Koka upp och servera kycklinggrytan med jasminris.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-30