Stuvad blomkål
Stuvad blomkål i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Tillagning
- Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter medan du kokar blomkålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
- Koka upp 4 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
- Skär blomkål i buketter. Dela ev. större buketter i halvor.
- Koka blomkålen mjuk i ca 4 minuter. Häll av och vänd ner i stuvningen.
- Stuvad blomkål är klart att servera.
Serveringsförslag
Passar till stekt falukorv, korv, fårfiol, skivad kallrökt eller varmrökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Utan vetemjöl
Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.
Vegan stuvning
Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde (eller havregrädde) och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal