Stekt ris eller fried rice

Introduktion och förberedelse

Stekt ris eller fried rice är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat. Perfekt resträtt att göra om du har ris över i kylen.

Du kan laga riset lite som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök.

Jag hade i majs eller gröna ärtor, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott.

Förberedelse

Har du ej kokt ris så kan du koka 3 dl ris till fyra portioner.

Varianter

  • Du kan ta valfritt ris som basmati, jasminris eller vanligt matris.
  • Råris går också fint att laga på.
  • Gott i är 1 tsk curry eller garam masala.
  • Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.
  • Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är skivad svamp, strimlad kinakål, vitkål eller rödkål; böngroddar, bambuskott, gröna sojabönor och spenat.
  • Det finns frysta blandade bönor som passar utmärkt att blanda i för mer protein. Eller ta burkbönor eller koka egna.

4 portioner stekt ris

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram kokt ris, ca 8 dl - helst basmatiris, thairis eller pilaffris
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chili frukt eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 tsk hackad färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 4 msk matolja, ex. solrosolja eller majsolja
  • 2 dl majs och/eller gröna ärtor
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök eller 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 halv röd paprika
  • 1 halv grön paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 ägg
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1-2 tsk limesaft, ca en halv lime (valfritt)
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Koka riset om du inte redan gjort det. Du kan använda kallt överblivet ris eller koka nytt.
  2. Skala och hacka vitlök och lök.
  3. Hacka chilin.
  4. Skala och strimla morötterna. Lägg på en tallrik.
  5. Skölj och strimla paprikor. Lägg på samma tallrik.
  6. Skölj och strimla löken och lägg på tallriken.
  7. Tina gröna ärtor. Tina eller häll av majs.
  8. Fräs vitlök, chili och ingefära i en stor stekpanna eller wok någon minut i en msk av oljan. Lägg över i en kastrull, panna eller gryta.
  9. Fräs sedan morötter, paprika och lök i en halv msk olja. Lägg över med vitlöken.
  10. Fräs ärtor och majs så det blir varmt i en halv msk olja. Lägg över med vitlöken.
  11. Stek 1/3 av riset i taget med 1/2 msk olja. Krydda riset under tiden med gurkmeja. Lägg över med grönsakerna efter hand.
  12. Knäck äggen i en liten skål och vispa ihop dem.
  13. Stek en tunn omelett i pannan i en halv msk olja. Lägg upp på en skärbräda och skär i strimlor. Du kan också strimla ägget med stekspaden direkt i pannan.
  14. Tillsätt strimlat ägg till riset och blanda runt.
  15. Smaka av riset med salt, gurkmeja, chili, limesaft, fisksås samt sojasås.
  16. Stekt ris är nu klart att servera. Lägg ev. upp på ett fat eller i skål.
E-mail
Medel: 3.8 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-24