Stekt lax med skinn

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på stekt laxfilé med skinnet kvar.

Att steka laxen med skinnet kvar har fördelen att laxen håller ihop lättare och inte ramlar sönder på så lätt. Den håller sig också saftigare. Skinnsidan kan du steka på rejält utan att vara rädd att bränna laxen.

Att den håller ihop är en fördel om du väljer att grilla laxen på utegrill. Grilla då färdigt laxen med skinnsidan nedåt.

Serveringsförslag

Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är:

Stektemperatur

Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Portionsberäkning

Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram med skinn.

Varianter

Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.

Tips

  • Se till att skinnet är fjällat - att de flesta fjällen är bortskrapade. Fråga ev. i fiskdisken.
  • Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
  • Jag brukar köpa en hel eller halv sida färsk laxfilé och stycka upp i lagom portionsbitar. De jag ej äter upp fryser jag in.
  • Köp MSC-märkt lax.

2 portioner stekt lax med skinn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé med skinn
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  2. Salta och peppra laxen.
  3. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först.
  4. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
  5. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  6. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-30

Tillbehör och liknande recept: