Stekt lax med skinn
Introduktion och förberedelse
Grundrecept på stekt laxfilé med skinnet kvar. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader. Se till att skinnet är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade).
Att steka laxen med skinnet kvar har fördelen att laxen håller ihop lättare och inte ramlar sönder på så lätt. Det är också bra om du väljer att grilla laxen på grillen.
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram med skinn.
Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.
Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.
Förslag på tillbehör till stekt lax:
Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är:
- Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller
- vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller
- en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.
Tillagning
- Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
- Salta och peppra laxen.
- Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först.
- Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
- Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
- Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal