Steksill i ugn med löksås

Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hackad gräslök är också gott till. Knäckebröd med smör och god lagrad ost som Västerbottenost. Mjölk eller öl samt snaps passar också till sillen.

Lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad, babyspenat samt kokta morötter passar till. Eller en sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt.

Du kan koka vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.

Receptet går utmärkt att dubblera för fyra eller fler portioner ex. till en buffé. Laga då i en större form och servera varm eller kall. Till buffé eller vickning är ett tips att skära sillen i halva eller mindre bitar så kan folk ta en mindre portion lite enklare. Denna rätt brukade min morfar äta kall som kvällsmat med lite potatis, knäcke, öl och ibland en snaps till.  

Steksill är urvattnad saltsill som är klar att steka. Kontrollera så den är fiskad i nordhavet, runt Island eller liknande (inte Östersjön). Du kan gärna dra bort skinnet om det är kvar men det är valfritt - tips är att dra av skinnet från halsen så lossar det lättare tycker jag.

Till två portioner har jag räknat 4 filéer steksill eller urvattnad saltsill. 300-400 gram sill utan lag för två. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck  (varav 185 gram sill). Tyvärr är urvattnad steksill dyr (30-40 kr per paket för Abbas steksill som räcker till en stor portion eller två mycket små portioner) så vill du spara pengar så kan du köpa saltsill och lägga i blöt över natten i en bunke med vatten - så får du urvattnad saltsill. 

Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde. Smör kan bytas mot margarin. 

2 portioner steksill i ugn med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 filéer steksill eller urvattnad saltsill. 300-400 gram sill utan lag. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill).
  • 1 dl rågmjöl eller ströbröd
  • 5 msk smör
  • 100 gram rödlök eller gul lök, 1 - 2 lökar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • 2 klyftor citron
  • Tillbehör: 400 gram potatis, ca 6 potatisar av fast sort eller 8 färskpotatis.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj sillen och dra av skinnet. Vänd filéerna i rågmjöl och lägg dem i en smörad form (1 msk smör).
  3. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna. Stek dem mjuka ca 5 minuter på mellanvärme i två msk smör. Löken ska bara få lite färg.
  4. Börja koka potatis ca 20-25 minuter. Skrubba dem och koka med skal eller skala dem om du vill.
  5. Lägg löken över sillen i formen. Klicka på två msk smör.
  6. Grädda sillen i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut sillen och häll över grädde och en dl vatten.
  8. Grädda sillen i 10 minuter till.
  9. Ta ut och strö över hackad dill och hackad gräslök.
  10. Servera med kokt potatis samt citronklyftor samt knäckebröd med smör och Västerbottenost.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer