Steksill i ugn med löksås

Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill.

Denna rätt brukade min morfar äta kall som kvällsmat med lite potatis, knäcke, öl och ibland en snaps till.

2 portioner steksill i ugn med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 filéer steksill eller urvattnad saltsill. 300-400 gram sill utan lag. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill).
  • 1 dl rågmjöl eller ströbröd
  • 5 msk smör
  • 100 gram rödlök eller gul lök, 1 - 2 lökar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • 2 klyftor citron
  • Tillbehör: 400 gram potatis, ca 6 potatisar av fast sort eller 8 färskpotatis.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj sillen och dra av skinnet. Vänd filéerna i rågmjöl och lägg dem i en smörad form (1 msk smör).
  3. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna. Stek dem mjuka ca 5 minuter på mellanvärme i två msk smör. Löken ska bara få lite färg.
  4. Börja koka potatis ca 20-25 minuter. Skrubba dem och koka med skal eller skala dem om du vill.
  5. Lägg löken över sillen i formen. Klicka på två msk smör.
  6. Grädda sillen i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut sillen och häll över grädde och en dl vatten.
  8. Grädda sillen i 10 minuter till.
  9. Ta ut och strö över hackad dill och hackad gräslök.
  10. Servera med kokt potatis samt citronklyftor samt knäckebröd med smör och Västerbottenost.

Serveringsförslag

  • En klyfta citron samt hackad gräslök är också gott till.
  • Knäckebröd med smör och god lagrad ost som Västerbottenost.
  • Mjölk eller öl samt snaps passar också till sillen.
  • Lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad, babyspenat samt kokta morötter passar till.
  • Eller en sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt.
  • Du kan koka vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri kokt potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.

Till flera

Receptet går utmärkt att dubblera för fyra eller fler portioner ex. till en buffé. Laga då i en större form och servera varm eller kall.

Till buffé eller vickning är ett tips att skära sillen i halva eller mindre bitar så kan folk ta en mindre portion lite enklare.

Val av sill

Steksill är urvattnad saltsill som är klar att steka. Kontrollera så den är fiskad i nordhavet, runt Island eller liknande (inte Östersjön).

Du kan gärna dra bort skinnet om det är kvar men det är valfritt - tips är att dra av skinnet från halsen så lossar det lättare tycker jag.

Till två portioner har jag räknat 4 filéer steksill eller urvattnad saltsill. 300-400 gram sill utan lag för två. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill).

Tyvärr är urvattnad steksill dyr (30-40 kr per paket för Abbas steksill som räcker till en stor portion eller två mycket små portioner) så vill du spara pengar så kan du köpa saltsill och lägga i blöt över natten i en bunke med vatten - så får du urvattnad saltsill.

E-mail
Medel: 3.9 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 311 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16