Squash- eller zuchinifrittata

Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.

6 portioner squash- eller zuchinifrittata

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 squash (zucchini)
  • 400 gram kokt potatis
  • 1 purjolök
  • 1 krm curry
  • 4 ägg
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis om du inte har kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop omelettsmeten av ägg, curry, grädde, salt samt vitpeppar.
  4. Skölj squashen (zucchinin) och riv den eller tärna den fint. En köksmandolin, matberedare eller rivjärn är smidigt att riva squashen med.
  5. Ta fram en stor stekpanna. Gärna med höga kanter.
  6. Fräs den rivna squashen med någon msk olivolja i en panna i några minuter och rör då och då. Squashen tappar då vätska och blir fastare samt krymper.
  7. Rensa, dela och skölj purjolöken. Strimla den sedan.
  8. Lägg över squashen i en bunke.
  9. Fräs purjolöken mjuk i någon msk olivolja.
  10. Tärna potatisen.
  11. Lägg över purjolöken i samma bunke som squashen.
  12. Fräs potatisen så den blir varm och lite brynt i någon msk olivolja.
  13. Tillsätt den frästa squashen samt purjolöken och blanda med potatisen i pannan.
  14. Häll över omelettsmeten och rör runt.
  15. Ta av från värmen och grädda fritattan klar i ugnen i ca 45 minuter.
  16. Prova att skaka på pannan i ugnen efter 45 min så ser du om omelettsmeten stelnat eller ännu är rinnig i mitten (grädda då lite till).
  17. Ta ut zucchinifrittatan och låt den svalna i några minuter.
  18. Servera zucchinifrittatan varm eller kall. God med sallad ex. på paprika, fetaost och isbergssallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer