Squash- eller zuchinifrittata

Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.

6 portioner squash- eller zuchinifrittata

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 squash (zucchini)
  • 400 gram kokt potatis
  • 1 purjolök
  • 1 krm curry
  • 4 ägg
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis om du inte har kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop omelettsmeten av ägg, curry, grädde, salt samt vitpeppar.
  4. Skölj squashen (zucchinin) och riv den eller tärna den fint. En köksmandolin, matberedare eller rivjärn är smidigt att riva squashen med.
  5. Ta fram en stor stekpanna. Gärna med höga kanter.
  6. Fräs den rivna squashen med någon msk olivolja i en panna i några minuter och rör då och då. Squashen tappar då vätska och blir fastare samt krymper.
  7. Rensa, dela och skölj purjolöken. Strimla den sedan.
  8. Lägg över squashen i en bunke.
  9. Fräs purjolöken mjuk i någon msk olivolja.
  10. Tärna potatisen.
  11. Lägg över purjolöken i samma bunke som squashen.
  12. Fräs potatisen så den blir varm och lite brynt i någon msk olivolja.
  13. Tillsätt den frästa squashen samt purjolöken och blanda med potatisen i pannan.
  14. Häll över omelettsmeten och rör runt.
  15. Ta av från värmen och grädda fritattan klar i ugnen i ca 45 minuter.
  16. Prova att skaka på pannan i ugnen efter 45 min så ser du om omelettsmeten stelnat eller ännu är rinnig i mitten (grädda då lite till).
  17. Ta ut zucchinifrittatan och låt den svalna i några minuter.
  18. Servera zucchinifrittatan varm eller kall. God med sallad ex. på paprika, fetaost och isbergssallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer