Squash- eller zucchinifrittata
Zucchinifrittata med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Tillagning
- Koka potatis om du inte har kokt potatis.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop omelettsmeten av ägg, curry, grädde, salt samt vitpeppar.
- Skölj squashen eller zucchinin och riv den grovt. En köksmandolin, matberedare eller rivjärn är smidigt att riva squashen med.
- Ta fram en stor stekpanna. Gärna med höga kanter.
- Fräs den rivna zucchinin med någon msk olivolja i en panna i några minuter och rör då och då. Zucchinin tappar då vätska och blir fastare samt krymper.
- Rensa, dela och skölj purjolöken. Strimla den sedan.
- Lägg över zucchinin i en bunke.
- Fräs purjolöken mjuk i någon msk olivolja.
- Tärna potatisen.
- Lägg över purjolöken i samma bunke som zucchinin.
- Fräs potatisen så den blir varm och lite brynt i någon msk olivolja.
- Tillsätt den frästa zucchinin samt purjolöken och blanda med potatisen i pannan.
- Häll över omelettsmeten och rör runt.
- Ta av från värmen och grädda fritattan klar i ugnen i ca 45 minuter.
- Prova att skaka på pannan i ugnen efter 45 min så ser du om omelettsmeten stelnat eller ännu är rinnig i mitten (grädda då lite till).
- Ta ut zucchinifrittatan och låt den svalna i några minuter.
- Servera frittatan varm eller kall. God med sallad ex. på paprika, fetaost och isbergssallad.
Serveringsförslag
- Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
- Servera gärna ett gott bröd till också.
- Frittatan kan serveras varm eller kall.
God resträtt
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash och zucchini
- Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash.
- Zucchini är det italienska namnet.
- Courgette är det franska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal