Soppa med pasta

Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök. Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde.
Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.

4-5 portioner soppa med pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram pastaskruvar
  • 250 gram kycklingkött som filé eller lårbensfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 pkt bacon
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Skär kycklingköttet i små strimlor.
  3. Fräs kycklingen i en stekpanna med 2 msk olivolja.
  4. Skala och hacka lök samt vitlök under tiden. Strimla bacon.
  5. Börja koka pastan enligt paket - vanligtvis runt 11 minuter.
  6. Lägg över kycklingen på en tallrik att använda senare.
  7. Fräs bacon, lök och vitlök några minuter.
  8. Ta fram en stor kastrull och lägg i den frästa lök- och baconblandningen, passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano, chiliflakes, salt och peppar.
  9. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme medan pastan kokar klart.
  10. Häll av pastan och blanda ner i tomatsoppan.
  11. Blanda ner kyckling och grädde samt koka upp.
  12. Hacka persilja och tillsätt den.
  13. Smaka av med salt och peppar. En gnutta socker kan också höja smaken något.
  14. Servera gärna pastasoppan med riven ost samt ett bröd ex. foccacia eller baguette. Gott på brödet är naturell färskost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer