Soppa med pasta
Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök.
Man skulle till om med kunna kalla denna soppa en gryta för den är rätt matig.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan.
- Skär kycklingköttet i små strimlor.
- Fräs kycklingen i en stekpanna med 2 msk olivolja.
- Skala och hacka lök samt vitlök under tiden. Strimla bacon.
- Börja koka pastan enligt paket - vanligtvis runt 11 minuter.
- Lägg över kycklingen på en tallrik att använda senare.
- Fräs bacon, lök och vitlök några minuter.
- Ta fram en stor kastrull och lägg i den frästa lök- och baconblandningen, passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano, chiliflakes, salt och peppar.
- Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme medan pastan kokar klart.
- Häll av pastan och blanda ner i tomatsoppan.
- Blanda ner kyckling och grädde samt koka upp.
- Hacka persilja och tillsätt den.
- Smaka av med salt och peppar. En gnutta socker kan också höja smaken något.
- Servera gärna pastasoppan med riven ost samt ett bröd ex. foccacia eller baguette. Gott på brödet är naturell färskost.
Varianter
- Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
- Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
- Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde för en vegan soppa.
- Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
- Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal