Sockerkaka med extra smör
En smörig, saftig och fin sockerkaka - bakad med extra mycket smör.
En lite lyxigare variant på sockerkaka.
Godast nybakt men kan också bakas och frysas in hel eller i skivor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en valfri sockerkaksform.
- Vispa smör och socker poröst i några minuter.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning eller vispning.
- Skölj och skrubba citronen. Riv fint halva skalet och tillsätt till smörblandningen.
- Vänd i mjölblandningen samt tillsätt mjölk och rör ihop till en smet och häll i sockerkaksformen.
- Grädda sockerkakan i cirka 45 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Låter du sockerkakan svalna. Du kan täcka över med en kökshandduk eller om du vill ha knapriga kanter så lämnar du den bara att svalna i formen. Skär runt kanten på kakan och vänd up den upp och ner på en tallrik. Vänd ev. upp sockerkakan rätt igen på ett serveringsfat.
Varianter
- Detta sockerkaksrecept också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och hallontårta. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
- Kan smaksättas med finriven citron som ger en liten frisk smak åt sockerkakan. Man kan också ta apelsin eller lime.
- Här är recept om du vill baka en vanlig sockerkaka med lite mindre mängd smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal