Snittar med scamorza

Introduktion och förberedelse

Bjud på varma snittar med scamorza - en slags mozzarellaost - toppade med rostade pumpafrön och pinjenötter.

Serveringsförslag

  • Goda som förrätt, välkomsttilltugg, plockmat eller snittar till fest eller buffé. Eller som kvällsmys.
  • Jag serverade snittarna med lite blandade tillbehör till - antipasti - som prosciutto crudo, salami milanese, coppa, Castelvetro oliver, saltrostade mandlar, galiamelon samt soltorkade tomater.
  • Det går även fint att servera enbart snittarna utan antipasti. Eller ta valfri antipasti till.

Varianter

  • Det är också gott med pesto eller tapenade under osten.
  • Du kan välja orökt - scamorza bianca eller rökt scamorza affumicata.
  • Scamorza kan ersättas med vanlig mozzarella eller buratta.
  • Du kan byta rustik baguette mot vanlig baguette, rostbröd, italienskt bondbröd, ljust surdegsbröd eller liknande ljust bröd.

Att dricka till

  • Som dryck kan du ta festligt mousserande vin som Italiensk prosecco eller annat mousserande vin som Champagne eller Cava.
  • Ett kylt vitt vin från Italien passar också förslagsvis från Soave eller en Pinot Grigio.

Snittarna med smält scamorza serverade med antipasti blir en god förrätt eller kvällsmys.
Snittarna med smält scamorza serverade med antipasti blir en god förrätt eller kvällsmys.

8 portioner snittar med mozzarella, 3 snittar vardera, 24 stycken

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2/3 rustik baguette, 24 skivor
  • 2 msk olivolja
  • 30 gram pumpafrön
  • 30 gram pinjenötter
  • 300 gram scamorza bianca orökt ost eller rökt variant affumicata
  • ANTIPASTI: 1 dl saltrostade mandlar
  • 1 burk Castelvetro gröna oliver
  • 1/2 burk soltorkade tomater i olivolja, 100 gram
  • 120 gram antipasti tallrik med vardera 40 gram prosciutto, salami och coppa
  • 1/4 galiamelon

Tillagning

  1. Förbered antipasti om du vill ha det till. Lägg upp mandlar i en skål. Oliver och soltorkade tomater kan du servera direkt ur burk eller lägga upp i skålar. Dela, gröp ur och skär melon i klyftor. Skär bort skal och skär i grova tärningar. Dela upp charkuterierna till små nystan - se bild. Förslagsvis skär prosciuttion i halvor och forma ihop till 8 nystan totalt. Dela upp salami och coppa så du får 8 nystan vardera. Hit kan du förbereda och förvara melon och charkuterier i kylen.
  2. Sätt ugnen på 300 grader grill eller max grill.
  3. Skiva brödet till 24 skivor ca 1 cm tjocka.
  4. Pensla dem med olivolja på en sida.
  5. Lägg på ett bakplåtspapper med sidan med olivoljan uppåt.
  6. Rosta i ca 2 minuter i övre delen av ugnen tills de är ljust bruna. Akta så de ej bränns.
  7. Skär och dela upp osten i 24 lika stora bitar.
  8. Vänd på bröden och fördela osten på varje skiva bröd.
  9. Gratinera snittarna i ca 3 minuter i övre delen av ugnen tills de har fin färg och osten smält. Akta så de ej bränns.
  10. Ta ut och strö över rostade pinjenötter och pumpafrön samt servera varma som de är eller som förslaget med antipasti jag hade till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-10

Tillbehör och liknande recept: