Dinkelbröd med fördeg

Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn (som även har fint siktat dinkelmjöl).

2 dinkelbröd

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • Dag två: 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl dinkelmjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Fördeg dag ett: blanda alla ingredienser till fördegen i en liten bunke. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.
  2. Dag två: ta fram fördegen och över i en stor bakbunke eller degblandare.
  3. Blanda i vatten, salt, honung, olja, vetemjöl och allt dinkelmjöl. Arbeta och knåda degen i 5-10 minuter (på låg hastighet om det är i degblandare).
  4. Låt dinkeldegen jäsa övertäckt i en timme.
  5. Baka ut degen på mjölet bakbord.
  6. Dela den i två delar. Forma varje del till ett bröd eller limpa.
  7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på högsta värme 250-275 grader (beror på ugn).
  9. Grädda bröden i 10 minuter och sätt sedan ner värmen till 200 grader och grädde ytterligare i 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Vill du ha en mjukare skorpa så pensla bröden med lite vatten och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer