Dinkelbröd med fördeg

Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn (som även har fint siktat dinkelmjöl).

2 dinkelbröd

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • Dag två: 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl dinkelmjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Fördeg dag ett: blanda alla ingredienser till fördegen i en liten bunke. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.
  2. Dag två: ta fram fördegen och över i en stor bakbunke eller degblandare.
  3. Blanda i vatten, salt, honung, olja, vetemjöl och allt dinkelmjöl. Arbeta och knåda degen i 5-10 minuter (på låg hastighet om det är i degblandare).
  4. Låt dinkeldegen jäsa övertäckt i en timme.
  5. Baka ut degen på mjölet bakbord.
  6. Dela den i två delar. Forma varje del till ett bröd eller limpa.
  7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på högsta värme 250-275 grader (beror på ugn).
  9. Grädda bröden i 10 minuter och sätt sedan ner värmen till 200 grader och grädde ytterligare i 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Vill du ha en mjukare skorpa så pensla bröden med lite vatten och låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer