Dinkelbröd med fördeg
Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Tillagning
- Fördeg dag ett: blanda alla ingredienser till fördegen i en liten bunke. Täck med plastfilm och ställ i kylskåpet över natten.
- Dag två: ta fram fördegen och över i en stor bakbunke eller degblandare.
- Blanda i vatten, salt, honung, olja, vetemjöl och allt dinkelmjöl. Arbeta och knåda degen i 5-10 minuter (på låg hastighet om det är i degblandare).
- Låt dinkeldegen jäsa övertäckt i en timme.
- Baka ut degen på mjölet bakbord.
- Dela den i två delar. Forma varje del till ett bröd eller limpa.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
- Sätt ugnen på högsta värme 250-275 grader (beror på ugn).
- Grädda bröden i 10 minuter och sätt sedan ner värmen till 200 grader och grädde ytterligare i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Vill du ha en mjukare skorpa så pensla bröden med lite vatten och låt svalna under bakduk.
Tips
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn - som även har fint siktat dinkelmjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal