Dinkelbröd med tre sorters dinkel
Dinkelbröd med tre sorters dinkel, filmjölk samt bakpulver eller bikarbonat som jäsmedel.
I brödet hade jag kärnor av hel dinkel, siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Ett trippel dinkel bröd!
Vidare hade jag i havregryn samt lite linfrön (kan ersättas med solrosfrön).
Brödet har lågt glykemiskt index.
Tillagning
- Blötlägg dinkelkärnorna över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar. Eller koka i dubbla mängden vatten i 35 minuter samt låt svalna
- Värm ugnen till 175° vanlig ugn.
- Smörj två avlånga brödformar med olja.
- Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
- Häll bröddegen i bakformarna.
- Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
- Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
- Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
Framförhållning
Blötlägg hel dinkel, dinkelkorn eller kärnor kvällen innan. Eller koka i dubbla mängden vatten i 35 minuter samt låt svalna.
Brödet går sedan snabbt att baka då det ej behöver stå att jäsa eftersom man tillsätter bikarbonat eller bakpulver som jäsmedel.
Varianter
- Filmjölken kan bytas mot naturell yoghurt.
- Hackad torkad frukt som aprikoser passar också att blanda i degen. Bär som färska eller frysta lingon eller vinbär är fler förslag.
- Annat som passar att strö i och över brödet innan gräddning är pumpakärnor, hackade hasselnötter, sesamfrön, och/eller vallmofrön.
- Prova ett liknande snabbt dinkelbröd med havregryn smaksatt med fänkål och vinbär som toppas med hasselnötter och pumpakärnor.
- Du kan även baka ett jäst vanligt dinkelbröd med enbart siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal