Rönnbärssylt
Hemgjord rönnbärssylt du kokar av rönnbär och syltsocker. Sylt med rönnbär är lätt att koka själv.
Tillagning
- Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem gärna några timmar eller över natten om de inte varit frostbitna.
- Lägg rönnbären tillsammans med vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme under lock.
- Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
- Tillsätt syltsocker och koka ihop i 2 minuter. Mosa ihop något med en potatisstöt.
- Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt. Låt svalna.
- Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.
Serveringsförslag
- Gott som tillbehör till husmanskost likt rönnbärsgelé.
- Passar även till gröten eller till efterrätter som pannkakor, plättar mm.
Tips
Rönnbär mognar på sensommaren. Plockar du vilda rönnbär säger man att de ska vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Då är bären mindre kärva. Det går att göra sylt även utan att det varit frost - speciellt från så kallad sötrönn som är naturligt större och sötare.
Jag valde att frysa bären själv då mina ej var frostbitna och det blev ok smak även om rönnbären är lite kärva. Att frysa bären själv vet jag ej om det ger samma effekt som om bären suttit på ett träd under frost men skadar ju inte att försöka iaf.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal