Screwdriver

Introduktion och förberedelse

En klassisk Screwdriver med vodka, färskpressad apelsinjuice och is.

Serveras i ett högt glas typ Highballglas eller longdrink-glas samt garneras med en liten skiva apelsin.

Serveringsförslag

  • Gott med rostade nötter, kikärter eller sötpotatischips till eller annat köpt snacks. 
  • Om du vill kan du ha i ett sugrör, drinkpinne och/eller paraply också. Kan även garneras med apelsinskiva eller klyfta samt körsbär - cocktailbär - på drinkpinne eller tandpetare. 
  • Du kan ta isbitar eller krossad is i drinken. Se till att du har is i frysen innan. 

Val av apelsinjuice

Blir riktigt god med färskpressad apelsin. Riktigt söta och goda är Valencia apelsiner på vinterhalvåret när de är i säsong. 

Istället för hempressad apelsinsaft kan du ta köpt finare apelsinjuice eller råsaft från apelsin som Brämhults eller Loviseberg eller liknande. 

Varianter

Screwdriver med färskpressad apelsinjuice och is i glasScrewdriver är en klassisk drink de flesta känner igen. Pressa egen apelsinjuice så blir det lite festligare eller ta fin färskpressad juice eller råsaft från Brämhults eller Loviseberg.

1 glas Screwdriver

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 5 cl vodka
  • 10 cl apelsinjuice, pressa gärna 1-2 apelsiner
  • 1 halv tunn skiva apelsin till garnering
  • 8 isbitar eller 1-2 dl krossad is

Tillagning

  1. Lägg i några isbitar eller krossad is i ett högt drinkglas - highballglas.
  2. Pressa gärna egen apelsinjuice först. En apelsin brukar räcka till en drink och ca 10 cl juice.
  3. Mät upp vodka och slå i över isen.
  4. Fyll på och toppa upp med apelsinjuice.
  5. Rör försiktigt runt med en drinkpinne, lång sked eller cocktailpinne så drinken blandas något.
  6. Garnera med en tunn halv eller hel skiva apelsin.
  7. Sugrör, drinkpinne eller paraply kan man också ha.
  8. Kan även garneras med apelsinskiva eller klyfta samt körsbär - cocktailbär - på drinkpinne eller tandpetare. 
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Blanda drinkar och cocktails som ett proffs

Bli bartender för en kväll Att blanda drinkar blir så avancerat du gör det. Men de enkla klassiska...