Sazerac cocktail
Sazerac är en amerikansk cocktail från New Orleans med konjak, bitters, socker och absinthe.
Tillagning
- Lägg sockerbiten i ett valfritt glas och tillsätt konjak eller whiskey samt Bitters. Krossa sockret och rör så det löser sig.
- Mät upp absinthe i ett lågt whiskyglas som tumbler eller old fashioned. Tillsätt 1 dl krossad is och rör runt.
- Tillsätt 1 dl krossad is till det första glaset med konjak eller whiskey. Rör runt.
- Häll ut isen från glaset med absinthe. Drinken serveras alltså vanligtvis utan is men kan även serveras med den krossade isen kvar.
- Sila blandningen med konjak eller whiskey, socker och Bitters till glaset med absinthe.
- Garnera med 1-2 bitar zestade bitar av citron eller apelsin.
- Drinken är klar att servera.
Serveringsförslag
- Passar som välkomstdrink, aperitif innan maten eller grillen eller som cocktail till fest.
- Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
- Garnera med 1-2 tjocka bitar zestat skal av citron eller apelsin.
- Kan även serveras med isbitar eller krossad is om du vill.
Val av sprit
- Konjak kan bytas mot Rye whiskey eller Bourbon.
- Som bitter ska det helst vara var Peychaud's Bitters men jag tog Angostura Bitter.
- Absinhte kan bytas mot Pastis som Pernod.
Val av glas
Serveras i ett lågt whiskyglas som tumbler eller old fashioned.
Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal