Sazerac cocktail

Sazerac är en amerikansk cocktail från New Orleans med konjak, bitters, socker och absinthe.

1 Sazerac cocktail

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 5 cl konjak, ex trestjärnig eller Rye Whiskey
  • 1 sockerbit
  • 2 droppar Peychauds Bitters eller Angostura Bitter
  • 1 cl absinthe
  • 2 dl krossad is
  • 1-2 tjock bit zestat skal av citron eller apelsin

Tillagning

  1. Lägg sockerbiten i ett valfritt glas och tillsätt konjak eller whiskey samt Bitters. Krossa sockret och rör så det löser sig.
  2. Mät upp absinthe i ett lågt whiskyglas som tumbler eller old fashioned. Tillsätt 1 dl krossad is och rör runt.
  3. Tillsätt 1 dl krossad is till det första glaset med konjak eller whiskey. Rör runt.
  4. Häll ut isen från glaset med absinthe. Drinken serveras alltså vanligtvis utan is men kan även serveras med den krossade isen kvar.
  5. Sila blandningen med konjak eller whiskey, socker och Bitters till glaset med absinthe.
  6. Garnera med 1-2 bitar zestade bitar av citron eller apelsin.
  7. Drinken är klar att servera.
Ingredienser till Sazerac cocktail: is, trestjärnig konjak, absinthe, Bitters, socker och citron.
Ingredienser till Sazerac cocktail: is, trestjärnig konjak, absinthe, Bitters, socker och citron.
Blanda absinthe med krossad is i glaset drinken ska serveras i.
Blanda absinthe med krossad is i glaset drinken ska serveras i.
Blanda socker, Bitters och konjak eller rye whiskey i ett valfritt glas med krossad is.
Blanda socker, Bitters och konjak eller rye whiskey i ett valfritt glas med krossad is.
Sila upp blandningen med konjak, Bitters och socker i glaset med Absinthe och garnera med en zestad bit citron.
Sila upp blandningen med konjak, Bitters och socker i glaset med Absinthe och garnera med en zestad bit citron.

Serveringsförslag

  • Passar som välkomstdrink, aperitif innan maten eller grillen eller som cocktail till fest.
  • Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
  • Garnera med 1-2 tjocka bitar zestat skal av citron eller apelsin.
  • Kan även serveras med isbitar eller krossad is om du vill.

Val av sprit

  • Konjak kan bytas mot Rye whiskey eller Bourbon.
  • Som bitter ska det helst vara var Peychaud's Bitters men jag tog Angostura Bitter.
  • Absinhte kan bytas mot Pastis som Pernod.

Val av glas

Serveras i ett lågt whiskyglas som tumbler eller old fashioned.

Drinken blandas i två glas - ett till servering med is och absinthe; ett med konjak eller rye whiskey, bitters samt socker och is. Sedan silas all is bort och drinken blandas ihop i det låga glaset till servering.
Drinken blandas i två glas - ett till servering med is och absinthe; ett med konjak eller rye whiskey, bitters samt socker och is. Sedan silas all is bort och drinken blandas ihop i det låga glaset till servering.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-16

Tillbehör och liknande: