Lax med saffransaioli

Lax med saffransaioli, bulgursallad med broccoli och spenatsallad med svarta bönor, tomat samt riven morot. Gott och nyttigt.
Blir också gott med kokt potatis eller klyftpotatis istället för bulgursallad.
Det finns smidiga portionsförpackningar av lax som funkar bra. Eller köp fin färsk lax med skinn - räkna runt 125-150 gram per portion. Låt då steka klart på skinnsidan.

4 portioner lax med saffransaioli

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Saffransaioli: 2 dl majonnäs
  • 4 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,2 gram saffran
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 krm cayennepeppar
  • Bulgursallad: 4 dl vatten
  • 2 dl bulgur
  • 1 krm salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 200 gram broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • Spenatsallad: 65 gram babyspenat
  • 1,5 dl svarta bönor
  • 2 morötter
  • 1 tomat
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vinäger

Tillagning

  1. Blanda majonnäs och matyoghurt med saffran, pressad vitlök, socker, salt och vitpeppar samt cayennepeppar i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna saffransaiolin stå och få smak i kylen.
  2. Bulgursallad: Mät upp vatten, bulgur, salt och gurkmeja. Koka i 10 minuter under lock. Häll av vatten som blir över.
  3. Skär paprika i små bitar och stek på medelvärme i en stor stekpanna.
  4. Koka broccolin ca 3 minuter. Häll av.
  5. Vänd ner kokt bulgur och broccoli. Smaka av med salt. Håll varmt.
  6. Stek lax: bryn laxfiléerna tunt om i smör och olivolja. Salta och peppra.
  7. Stek dem klart på medelvärme i ca 5 minuter eller så länge du önskar. De behöver ej vara helt genomstekta utan kan gärna ha lite rå kärna i mitten. Gör under tiden spenatsalladen.
  8. Spenatsallad: Skölj och grovhacka spenaten. Skala och riv morötter fint. Skölj bönor. Skölj och tärna tomat. Blanda allt med olivolja samt smaka av med vinäger samt ev. lite salt.
  9. Servera laxen med bulgursalladen, aiolin och spenatsalladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer