Lax med saffransaioli
Lax med saffransaioli kan du servera som jag gjorde med bulgursallad med broccoli och spenatsallad med svarta bönor, tomat samt riven morot.
Blir också gott med kokt potatis eller klyftpotatis istället för bulgursallad. Samt en grönsallad eller tomatsallad.
Tillagning
- SAFFRANSAIOLI: Blanda majonnäs och matyoghurt med saffran, pressad vitlök, socker, salt och vitpeppar samt cayennepeppar i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna saffransaiolin stå och få smak i kylen.
- BULGURSALLAD: Mät upp vatten, bulgur, salt och gurkmeja. Koka i 10 minuter under lock. Häll av vatten som blir över.
- Skär paprika i små bitar och stek på medelvärme i en stor stekpanna.
- Koka broccolin ca 3 minuter. Häll av.
- Vänd ner kokt bulgur och broccoli. Smaka av med salt. Håll varmt.
- STEK LAX: bryn laxfiléerna tunt om i smör och olivolja. Salta och peppra.
- Stek dem klart på medelvärme i ca 5 minuter eller så länge du önskar. De behöver ej vara helt genomstekta utan kan gärna ha lite rå kärna i mitten. Gör under tiden spenatsalladen.
- SPENATSALLAD: Skölj och grovhacka spenaten. Skala och riv morötter fint. Skölj bönor. Skölj och tärna tomat. Blanda allt med olivolja samt smaka av med vinäger samt ev. lite salt.
- Servera laxen med bulgursalladen, aiolin och spenatsalladen.
Val av lax
Köp MSC-märkt lax. Det finns smidiga portionsförpackningar av lax som funkar bra. Eller köp fin färsk lax med skinn - räkna runt 125-150 gram per portion. Låt då steka klart på skinnsidan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 652 kcal