Pressylta eller julsylta

Pressylta eller julsylta är en klassiker på julbord, smörgåsbord och till husmanskost. Här med fläsklägg och bogfläsk samt grisfötter. Grisfötter är valfritt. Syltan serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.

Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor. Andra varianter på sylta till julbordet är rullsylta och kalvsylta.

Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att syltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med 6 blad gelatin i nedan recept.

Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Receptet blir en 1 stor sylta på ca 2,5 kg.

Syltan kan frysas in i bitar. Förvarar du den i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen. Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på.

Du behöver en silduk och bomullssnöre.

12 portioner pressylta

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 8 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 3 fläsklägg med ben
  • 500 gram rimmat bogfläsk
  • 2 grisfötter (valfritt)
  • 4 liter vatten
  • 5 tsk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • Till pressningen: 3 tsk salt
  • 15 grovt krossade kryddpepparkorn

Tillagning

  1. Klyv grisfötterna i två delar på längden.
  2. Lägg fläsklägg, grisfötter och rimmat bogfläsk i en gryta och tillsätt salt samt kryddpeppar.
  3. Täck fläsket med vatten.
  4. Koka köttet mört i ca 2 - 2,5 timmar på medelvärme under lock. Köttet ska lossna lätt från benen.
  5. Ta upp köttet, lägg på ett fat och låt svalna något.
  6. Grytan och buljongen ska du använda igen så låt den stå.
  7. Bred ut en silduk över en skål.
  8. Skär kött och svål i små bitar och lägg i silduken.
  9. Mal kryddpeppar grovt och blanda i köttet tillsammans med salt. Smaka av. Du ska känna tydlig smak av kryddpeppar och lite sälta.
  10. Pressa ihop köttet och vrid ihop duken upptill. Bind ihop med ett bomullssnöre.
  11. Lägg silduken med syltan i grytan och täck med fläskspad (tillsätt även gelatinbladen om du ej använt grisfötter) och koka upp samt låt den småkoka i 20 minuter.
  12. Klä en rund form ca 25 cm diameter med glasplast. Lägg över pressyltan i skålen. Fyll på runt om med 1-2 dl spad.
  13. Lägg syltan i press genom att lägga på en tallrik med en tyngd ovanpå ex. en stor stenmortel eller två mjölkpaket eller liknande tung sak.
  14. Låt pressyltan stå att stelna i kylen minst över natten.
  15. Ta upp pressyltan och ta bort silduken. Dela den förslagsvis i fyra tårtbitar som du skivar upp i ca 3 mm breda skivor. Lägg upp och servera på fat med inlagda rödbetor.
  16. Du kan slå in pressyltan i en fuktig handduk som du saltat in med någon msk salt. Då håller syltan längre i kylen och sältan ger fin smak.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer