Pressylta eller julsylta
Pressylta eller julsylta är en klassiker på julbord, smörgåsbord och till husmanskost.
Här med fläsklägg och bogfläsk samt grisfötter (valfritt).
Tillagning
- Klyv grisfötterna i två delar på längden.
- Lägg fläsklägg, grisfötter och rimmat bogfläsk i en gryta och tillsätt salt samt kryddpeppar.
- Täck fläsket med vatten.
- Koka köttet mört i ca 2 - 2,5 timmar på medelvärme under lock. Köttet ska lossna lätt från benen.
- Ta upp köttet, lägg på ett fat och låt svalna något.
- Grytan och buljongen ska du använda igen så låt den stå.
- Bred ut en silduk över en skål.
- Skär kött och svål i små bitar och lägg i silduken.
- Mal kryddpeppar grovt och blanda i köttet tillsammans med salt. Smaka av. Du ska känna tydlig smak av kryddpeppar och lite sälta.
- Pressa ihop köttet och vrid ihop duken upptill. Bind ihop med ett bomullssnöre.
- Lägg silduken med syltan i grytan och täck med fläskspad (tillsätt även gelatinbladen om du ej använt grisfötter) och koka upp samt låt den småkoka i 20 minuter.
- Klä en rund form ca 25 cm diameter med glasplast. Lägg över pressyltan i skålen. Fyll på runt om med 1-2 dl spad.
- Lägg syltan i press genom att lägga på en tallrik med en tyngd ovanpå ex. en stor stenmortel eller två mjölkpaket eller liknande tung sak.
- Låt pressyltan stå att stelna i kylen minst över natten.
- Ta upp pressyltan och ta bort silduken. Dela den förslagsvis i fyra tårtbitar som du skivar upp i ca 3 mm breda skivor. Lägg upp och servera på fat med inlagda rödbetor.
- Du kan slå in pressyltan i en fuktig handduk som du saltat in med någon msk salt. Då håller syltan längre i kylen och sältan ger fin smak.
Serveringsförslag
- Pressyltan serveras kall i skivor till julbord eller smörgåsbord med inlagda rödbetor och eventuellt senap eller rödbetssallad.
- Fler förslag som passar till är grönkålssallad med rödbetor, grönkålssallad med hasselnötter, rödbetssallad med bönor eller sallad med marinerade vita bönor.
- Garnera gärna med hackad kruspersilja eller bladpersilja eller festliga grönkålschips eller rödbetschips.
Tips
- Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Receptet blir en 1 stor sylta på ca 2,5 kg.
- Du behöver en silduk och bomullssnöre.
- Näringsvärdet är baserat på 100 gram och har då 305 kcal.
Förvaring
Syltan kan frysas in i bitar. Förvarar du den i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen.
Varianter
- Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
- Andra varianter på sylta till julbordet är rullsylta och kalvsylta.
Med eller utan grisfötter
Grisfötter är valfritt men är med för att de ger mycket gelatin så att syltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med 6 blad gelatin i nedan recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 305 kcal