Rostade hasselnötter

Rosta och skala dina hasselnötter så får de en extra god nötig smak och arom jämfört med orostade nötter. 

Kan användas hela eller hackas samt till mat, godis och bakverk. 

200 gram hasselnötter

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 16 min

Ingredienser

  • 200 gram hasselnötter

Tillagning

  1. Värm en stekpanna med hasselnötterna.
  2. Rosta hasselnötter i några minuter tills de har fått lite färg runt om. Skaka eller vänd runt dem under tiden. Akta så de ej bränns.
  3. Lägg över nötterna i en kökshandduk. Låt svalna något.
  4. Slå in nötterna i handduken och gnugga nötterna mot varandra så skalen lossnar. Allt skal behöver ej lossna - du väljer själv hur noga du vill skala dem.
  5. Plocka ur de skalade nötterna och rensa bort skal. Lägg i en skål att svalna helt.
  6. Kan förvaras i lufftät burk några dagar.
Välj fina hasselnötter och smaka på någon så de ej är för gamla.
Välj fina hasselnötter och smaka på någon så de ej är för gamla.
Rosta med skal i en het stekpanna. Rör om dem under tiden.
Rosta med skal i en het stekpanna. Rör om dem under tiden.
När de fått lite färg sprider du ut dem på en kökshandduk och låter svalna något.
När de fått lite färg sprider du ut dem på en kökshandduk och låter svalna något.
Gnugga nötterna i handduken så att så mycket skal som möjligt lossnar. Plocka ur de skalade hasselnötterna och låt svalna helt.
Gnugga nötterna i handduken så att så mycket skal som möjligt lossnar. Plocka ur de skalade hasselnötterna och låt svalna helt.

Serveringsförslag

Tips

  • Istället för att rosta i en stekpanna kan du rosta i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter eller tills de har fått lite färg. Akta så de ej bränns. Passar speciellt om man har mycket nötter att rosta. ¨
  • Använd en kökshandduk du ej är så rädd om då skalen färgar av sig något. 
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-09