Rostade hasselnötter
Rosta och skala dina hasselnötter så får de en extra god nötig smak och arom jämfört med orostade nötter.
Kan användas hela eller hackas samt till mat, godis och bakverk.
Tillagning
- Värm en stekpanna med hasselnötterna.
- Rosta hasselnötter i några minuter tills de har fått lite färg runt om. Skaka eller vänd runt dem under tiden. Akta så de ej bränns.
- Lägg över nötterna i en kökshandduk. Låt svalna något.
- Slå in nötterna i handduken och gnugga nötterna mot varandra så skalen lossnar. Allt skal behöver ej lossna - du väljer själv hur noga du vill skala dem.
- Plocka ur de skalade nötterna och rensa bort skal. Lägg i en skål att svalna helt.
- Kan förvaras i lufftät burk några dagar.
Serveringsförslag
- Rostade hasselnötter passar som snacks eller till muslin, frukostskålen eller fruktsalladen.
- Strö över sallad som grönkålssallad eller annan andra maträtter som ugnsbakad rotselleri eller strö över pajer som spenatpaj.
- Nötterna passar också till godis som att ha i praliner som trillingnöt eller som garnering till tryfflar som arrakspraliner. Eller karamellisera likt dessa valnötter.
- Ha i eller garnera bakverk och desserter som chokladpizza.
- Vidare kan man ha nötterna istället för mandlar till glöggen.
Tips
- Istället för att rosta i en stekpanna kan du rosta i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter eller tills de har fått lite färg. Akta så de ej bränns. Passar speciellt om man har mycket nötter att rosta. ¨
- Använd en kökshandduk du ej är så rädd om då skalen färgar av sig något.