Tilltugg med ananas
Tilltugg med färsk ananas på tandpetare. Ananas i tärningar som får smak av karamelliserat socker, smör och lime samt vänds kokosflingor.
Tillagning
- Skär ananasen i kuber i storlek på ca 2x2 cm.
- Värm en stekpanna och tillsätt smör och socker. Rör och värm till en ljus karamell. Tillsätt ananasbitarna och stek några minuter tills de får färg.
- Tillsätt limesaft och vänd runt. Ta av från värmen.
- Lägg upp kokosflingor på en djup tallrik.
- Sätt en tandpetare i varje ananasbit och vänd runt i kokosflingor.
- Lägg upp på fat eller bricka och servera.
Serveringsförslag
- Passar som tilltugg eller aptitretare till fördrink, mousserande vin eller bubbel.
- Passar även som smårätt på buffé, grillfest eller sommarfest.
Varianter
- Byt strösocker mot råsocker.
- Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de får färg innan.
Tips
Överkurs är att rosta kokosen ljust brun innan.
Du behöver tandpetare för att sticka i ananasen om du vill servera dem så gästerna lätt kan plocka upp och äta dem.
Med färsk ananas
Köp en hel färsk ananas.
Den ska vara mogen och söt. Det ser du genom att bladen längst upp i mitten ska lossa lätt om du drar i ett. Den ska också lukta sött och vara gråaktig - ej grön.
Den godaste ananasen brukar vara den som ser äldst ut (utan att ha direkt fula delar såklart) - ta den.
Ananas som blir över
Överbliven ananas kan du skära upp samtidigt. Lägg i kylen i en skål och servera iskall vid tillfälle ex. efter middag. Eller ha till fruktsallad, smoothie eller frukost. Kan även frysas in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal