Kubanskt kaffe med rom och chokladlikör
Kubanskt kaffe för dig som gillar lagrad mörk rom och chokladlikör istället för whisky som är i en vanlig Irish Coffee.
Passar som kaffedrink efter eller före maten eller som värmande drink på after-ski.
Tillagning
- Brygg kaffe. Värm gärna glaset innan med hett vatten.
- Vispa grädden löst.
- Mät upp rom och chokladlikör i ett glas. Förslag är kaffeglas, glaskupa som tål värme, kaffekopp i glas, stor tekopp i glas eller valfri kopp.
- Fyll på med varmt kaffe.
- Häll eller klicka i grädden försiktigt mot en sked så den lägger sig överst.
- Garnera med lite kaffepulver och servera direkt med en sked att röra om.
Val av rom och kaffelikör
- Jag tog en mörk lagrad 7-årig rom från Havanna Club. Titta efter "anejo" på etiketter som anger lagringstiden i år.
- All rom funkar egentligen och du kan även ta yngre eller äldre rom efter tycke.
- Som chokladlikör tog jag en Bols Crème de Cacao Brown. Andra förslag är kaffelikör som Tia Maria. Baileys funkar också.
Serveringsförslag
- Gott med bitar av choklad till som mörk fin 70% choklad. Förslag är choklad från Västindien exempelvis från Michel Cluizel.
- Eller gör egna chokladtryfflar med likör eller romtryffel.
- Kaffet blir fint att garnera med lite garneras med lite kaffepulver.
- Annat som passar är kakao, rostade mandelspån, riven mörk choklad eller en rostad kaffeböna.
Varianter
- Du kan utesluta likören och ta 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker.
- Gillar du whisky så kan du laga vanlig Irish Coffee, Kaffe Karlsson med apelsinlikör eller rom med Jamaicanskt kaffe.
Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal