Kubanskt kaffe med rom och chokladlikör

Introduktion och förberedelse

Kubanskt kaffe för dig som gillar lagrad mörk rom och chokladlikör istället för whisky som är i en vanlig Irish Coffee.

Passar som kaffedrink efter eller före maten eller som värmande drink på after-ski.

Val av rom och kaffelikör

  • Jag tog en mörk lagrad 7-årig rom från Havanna Club. Titta efter "anejo" på etiketter som anger lagringstiden i år.
  • All rom funkar egentligen och du kan även ta yngre eller äldre rom efter tycke.
  • Som chokladlikör tog jag en Bols Crème de Cacao Brown. Andra förslag är kaffelikör som Tia Maria. Baileys funkar också.

Serveringsförslag

  • Gott med bitar av choklad till som mörk fin 70% choklad. Förslag är choklad från Västindien exempelvis från Michel Cluizel.
  • Eller gör egna chokladtryfflar med likör eller romtryffel.
  • Kaffet blir fint att garnera med lite garneras med lite kaffepulver.
  • Annat som passar är kakao, rostade mandelspån, riven mörk choklad eller en rostad kaffeböna.

Varianter

  • Du kan utesluta likören och ta 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker.
  • Gillar du whisky så kan du laga vanlig Irish Coffee, Kaffe Karlsson med apelsinlikör eller rom med Jamaicanskt kaffe.

Kubansk kaffedrink toppad med grädde och kaffepulver.
En slags Kubansk kaffedrink toppad med lättvispad grädde och kaffepulver. En drink för dig som gillar mörk rom och chokladlikör samt kaffe förstås.

1 glas Kubanskt kaffe

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 4 cl mörk rom
  • 1,5 dl starkt bryggkaffe
  • 2 cl chokladlikör som Bols Crème de Cacao Brown
  • ca 4 msk lättvispad grädde, vispa ca 0,5 dl
  • 1/2 krm kaffepulver att garnera med

Tillagning

  1. Brygg kaffe. Värm gärna glaset innan med hett vatten.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Mät upp rom och chokladlikör i ett glas. Förslag är kaffeglas, glaskupa som tål värme, kaffekopp i glas, stor tekopp i glas eller valfri kopp.
  4. Fyll på med varmt kaffe.
  5. Häll eller klicka i grädden försiktigt mot en sked så den lägger sig överst.
  6. Garnera med lite kaffepulver och servera direkt med en sked att röra om.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter...