Ramslökssoppa
En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök och kallas därför även skogsvitlök.
Tillagning
- Skölj ramslöken samt strimla den.
- Fräs i smöret i en kastrull i en halv minut.
- Tillsätt vatten och buljongtärning.
- Rör ut maizenan i en halv dl vatten och rör i den.
- Sjud soppan i två minuter till. Det ska ej koka.
- Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädden, rör om och värm upp utan att koka soppan.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Garnera med hackad bladpersilja till servering.
Serveringsförslag
- Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd.
- Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette eller baka eget bröd som brytbröd, baguette eller surdegsbaguette.
- Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.
Plocka eller köpa
Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan denna soppa bli rätt dyr.
Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls.
Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal