Ramslökssoppa

En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök. Den kallas faktiskt skogsvitlök.

Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd. Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette - vanlig eller surdegsbaguette. Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.

Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan denna soppa bli rätt dyr. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem. 

4 portioner ramslökssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram ramslök
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak eller kyckling
  • 1 msk maizena
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj ramslöken samt strimla den.
  2. Fräs i smöret i en kastrull i en halv minut.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning.
  4. Rör ut maizenan i en halv dl vatten och rör i den.
  5. Sjud soppan i två minuter till. Det ska ej koka.
  6. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer.
  7. Tillsätt grädden, rör om och värm upp utan att koka soppan.
  8. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  9. Garnera med hackad bladpersilja till servering.
E-mail
Medel: 2.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer