Ramslökssoppa

En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök. Den kallas faktiskt skogsvitlök.

Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd. Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette - vanlig eller surdegsbaguette. Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.

Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan denna soppa bli rätt dyr. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem. 

4 portioner ramslökssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram ramslök
  • 1 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak eller kyckling
  • 1 msk maizena
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj ramslöken samt strimla den.
  2. Fräs i smöret i en kastrull i en halv minut.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärning.
  4. Rör ut maizenan i en halv dl vatten och rör i den.
  5. Sjud soppan i två minuter till. Det ska ej koka.
  6. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer.
  7. Tillsätt grädden, rör om och värm upp utan att koka soppan.
  8. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  9. Garnera med hackad bladpersilja till servering.
E-mail
Medel: 2.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer