Grisfötter
Grisfötter till julbord som kan kokas i god tid och sedan värmas eller griljeras till servering.
Grisfötterna kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar.
Tillagning
- Borsta, rensa och skär bort ev. hår från grisfötterna så att de är ordentligt rena.
- Lägg dom i en kastrull med kallt vatten och koka upp.
- Häll bort det första kokvattnet och fyll på nytt så att det täcker grisfötterna.
- Tillsätt salt, vitpeppar och kryddpeppar.
- Koka grisfötterna i 3 timmar under lock. Se till så att de är täckta med vatten hela tiden. Grisfötterna ska vara mjuka när de har kokt färdigt. Låt grisfötterna kallna i sitt spad.
- Blanda saltlaken i en stor kastrull eller skål.
- Ta upp och Skölj av grisfötterna samt lägg i saltlaken. Se till att det täcker. Spara en halv liter av spadet att värma grisfötterna i till servering.
- Låt grisfötterna ligga i saltlaken i 10 timmar ex. över natten.
- Ta upp dem och förvara dem i kylen till servering. De kan också frysas.
- Vid servering så värmer du upp grisfötterna i ugnen på 200 grader med lite spad i botten och lägger upp på fat. Man kan också ha i en klick smör och ösa grisfötterna någon gång.
- Griljering av grisfötter: Bena ur de stora benen när grisfötterna är varma. Lägg dem i press mellan två ugnsformar med tallrikar som tyngd. Då blir de plattare och smidigare att steka.
- Lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd på tre tallrikar.
- Panera grisfötterna i mjöl, ägg och sist ströbröd.
- Stek dem på svag värme i smöret på båda sidor tills de är genomvarma och har fin färg.
Tips
- Be att få kluvna grisfötter i charken om de ej är det redan.
- Kan griljeras på samma vis som denna julskinka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 201 kcal