Grisfötter

Grisfötter till julbord. Grisfötter kan man koka i god tid och sedan värma eller griljera till servering. De kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar. Be att få kluvna grisfötter om de ej är de redan.
 

8 st grisfötter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 10 tim

Ingredienser

  • 8 st grisfötter
  • 3 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • Saltlake: 1,5 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 liter vatten
  • Griljering: 2 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 4 msk smör

Tillagning

  1. Borsta, rensa och skär bort ev. hår från grisfötterna så att de är ordentligt rena.
  2. Lägg dom i en kastrull med kallt vatten och koka upp.
  3. Häll bort det första kokvattnet och fyll på nytt så att det täcker grisfötterna.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar och kryddpeppar.
  5. Koka grisfötterna i 3 timmar under lock. Se till så att de är täckta med vatten hela tiden. Grisfötterna ska vara mjuka när de har kokt färdigt. Låt grisfötterna kallna i sitt spad.
  6. Blanda saltlaken i en stor kastrull eller skål.
  7. Ta upp och Skölj av grisfötterna samt lägg i saltlaken. Se till att det täcker. Spara en halv liter av spadet att värma grisfötterna i till servering.
  8. Låt grisfötterna ligga i saltlaken i 10 timmar ex. över natten.
  9. Ta upp dem och förvara dem i kylen till servering. De kan också frysas.
  10. Vid servering så värmer du upp grisfötterna i ugnen på 200 grader med lite spad i botten och lägger upp på fat. Man kan också ha i en klick smör och ösa grisfötterna någon gång.
  11. Griljering av grisfötter: Bena ur de stora benen när grisfötterna är varma. Lägg dem i press mellan två ugnsformar med tallrikar som tyngd. Då blir de plattare och smidigare att steka.
  12. Lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd på tre tallrikar.
  13. Panera grisfötterna i mjöl, ägg och sist ströbröd.
  14. Stek dem på svag värme i smöret på båda sidor tills de är genomvarma och har fin färg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer