Grisfötter

Grisfötter till julbord. Grisfötter kan man koka i god tid och sedan värma eller griljera till servering. De kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar. Be att få kluvna grisfötter om de ej är de redan.
 

8 st grisfötter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 10 tim

Ingredienser

  • 8 st grisfötter
  • 3 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • Saltlake: 1,5 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 liter vatten
  • Griljering: 2 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 4 msk smör

Tillagning

  1. Borsta, rensa och skär bort ev. hår från grisfötterna så att de är ordentligt rena.
  2. Lägg dom i en kastrull med kallt vatten och koka upp.
  3. Häll bort det första kokvattnet och fyll på nytt så att det täcker grisfötterna.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar och kryddpeppar.
  5. Koka grisfötterna i 3 timmar under lock. Se till så att de är täckta med vatten hela tiden. Grisfötterna ska vara mjuka när de har kokt färdigt. Låt grisfötterna kallna i sitt spad.
  6. Blanda saltlaken i en stor kastrull eller skål.
  7. Ta upp och Skölj av grisfötterna samt lägg i saltlaken. Se till att det täcker. Spara en halv liter av spadet att värma grisfötterna i till servering.
  8. Låt grisfötterna ligga i saltlaken i 10 timmar ex. över natten.
  9. Ta upp dem och förvara dem i kylen till servering. De kan också frysas.
  10. Vid servering så värmer du upp grisfötterna i ugnen på 200 grader med lite spad i botten och lägger upp på fat. Man kan också ha i en klick smör och ösa grisfötterna någon gång.
  11. Griljering av grisfötter: Bena ur de stora benen när grisfötterna är varma. Lägg dem i press mellan två ugnsformar med tallrikar som tyngd. Då blir de plattare och smidigare att steka.
  12. Lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd på tre tallrikar.
  13. Panera grisfötterna i mjöl, ägg och sist ströbröd.
  14. Stek dem på svag värme i smöret på båda sidor tills de är genomvarma och har fin färg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer