Portvin- och körsbärssås

Introduktion och förberedelse

Portvin- och körsbärssås är gott till det mesta men passar utmärkt till bland annat kycklingbröst, fläskfilé, oxfilé, torskfilé eller marulk.

Serveringsförslag

Jag hade såsen till ankbröst med potatisstomp som på bilden.

Körsbärs- och portvinssåsen serverad till ankbröst och potatisstomp.
Körsbärs- och portvinssåsen serverad till ankbröst och potatisstomp.

4 portioner portionervin- och körsbärssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller 2 dl vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1/2 dl torkade eller 1 dl halverade färska urkärnade körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en såskastrull.
  2. Rör i vetemjölet.
  3. Tillsätt sedan portvinet och koka upp.
  4. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  5. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme. Mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  6. Mixa såsen hastigt med smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-22