Portvin- och körsbärssås

Introduktion och förberedelse

Portvin- och körsbärssås är gott till det mesta men passar utmärkt till bland annat kycklingbröst, fläskfilé, oxfilé, torskfilé eller marulk.

Jag hade såsen till ankbröst med potatisstomp som på bilden.

4 portioner portionervin- och körsbärssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller 2 dl vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1/2 dl torkade eller 1 dl halverade färska urkärnade körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en såskastrull.
  2. Rör i vetemjölet.
  3. Tillsätt sedan portvinet och koka upp.
  4. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  5. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme. Mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  6. Mixa såsen hastigt med smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08