Ankbröst med portvin- och körsbärssås

Ankbröst med portvins- och körsbärssås serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis. Lyxigt och festligt.

Räkna 4 mindre ankbröst eller så kan du köpa 2-3 större och dela upp efter du skivat dem.

Stekgrader ankbröst

Mät med stektermometer i mitten av bröstet och välj hur stekt du vill ha det. Rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader. Tänk på att värmen stiger några grader ytteligare efter du tagit ut brösten. Låt dem också vila några minuter innan du skär upp dem så värmen sprider sig lite.

Att dricka till

Gott vin till är ett fylligt rött vin som Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.

4 portioner ankbröst

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram ankbröst med skinn
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatisstomp: 800 gram potatis
  • 0,5 dl god olivolja
  • Portvin- och körsbärssås: 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl torkade eller halverade inlagda körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 400 gram pak choi eller färsk spenat eller broccoli
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 1 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatisen med en tsk salt i en kastrull.
  2. Under tiden skär du ett snett rutmönster med ca 1 cm mellanrum i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Skär ej helt genom fettet utan endast 2-3 mm ner i fettet.
  3. Salta och peppra ankbrösten runt om.
  4. Värm en stekpanna och bryn ankbrösten med fettsidan nedåt först. Du behöver inget extra fett då ankan är fet i sig.
  5. När ankbröstets fettsida fått fin brun färg vänder du dem bryner någon minut till.
  6. Ta upp ankbrösten och lägg på en tallrik bredvid.
  7. Rör i vetemjölet i ankfettet.
  8. Tillsätt sedan portvinet. Rör ur pannan med portvinet och låt ev. alkoholen brinna upp (akta huvud och fläkt). Bränner du av portvinet så bildas extra goda smaker.
  9. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  10. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. Lägg i ankbrösten igen och sjud färdiga på svag värme i 10-15 minuter. Använd gärna en termometer och sätt in i mitten av ankbrösten. När det är 65 grader är de klara och ljust rosa. Annars kan du ta upp ett ankbröst och skär en skiva så ser du stekgraden. Låt ev. sjuda några minuter till om du tycker de är för blodiga.
  12. Rensa pak choi, spenat eller broccoli och skölj i vatten. Skär i grova bitar eller buketter.
  13. Värm två msk olivolja i en kastrull och tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan pak choi, spenat eller broccoli. Vänd runt och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt sojan på slutet och ev. sesamfrön.
  14. Mosa potatisen och tillsätt salt och peppar samt olivolja och rör till ett grovt mos.
  15. Ta upp ankbrösten och lägg på en skärbräda. Spara såsen. Skär sneda 1,5 cm breda skivor i riktning tvärs mot köttfibrerna. Titta på ankbröstet först så ser du i vilken riktning köttfibrerna går.
  16. Rör ner smöret i såsen i pannan.
  17. Lägg upp grönsakerna och toppa med skivor av ankbröst, en hög potatisstomp vid sidan och skeda över sås och körsbär över ankbröstet.
  18. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer