Ankbröst med portvin- och körsbärssås

Ankbröst med portvins- och körsbärssås. Stekta ankbröst i en sås smaksatt med portvin och körsbär serverat med lite grönt och potatisstomp - grovt mosad potatis.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna 4 mindre ankbröst eller så kan du köpa 2-3 större och dela upp efter du skivat dem.
Gott vin till är ex. ett fylligt Shiraz från Australien.

4 portioner ankbröst

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram ankbröst med skinn
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatisstomp: 800 gram potatis
  • 0,5 dl god olivolja
  • Portvin- och körsbärssås: 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl kycklingbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl torkade eller halverade inlagda körsbär
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 400 gram pak choi eller färsk spenat eller broccoli
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 1 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatisen med en tsk salt i en kastrull.
  2. Under tiden skär du ett snett rutmönster med ca 1 cm mellanrum i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Skär ej helt genom fettet utan endast 2-3 mm ner i fettet.
  3. Salta och peppra ankbrösten runt om.
  4. Värm en stekpanna och bryn ankbrösten med fettsidan nedåt först. Du behöver inget extra fett då ankan är fet i sig.
  5. När ankbröstets fettsida fått fin brun färg vänder du dem bryner någon minut till.
  6. Ta upp ankbrösten och lägg på en tallrik bredvid.
  7. Rör i vetemjölet i ankfettet.
  8. Tillsätt sedan portvinet. Rör ur pannan med portvinet och låt ev. alkoholen brinna upp (akta huvud och fläkt). Bränner du av portvinet så bildas extra goda smaker.
  9. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, soja och körsbär och koka upp.
  10. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. Lägg i ankbrösten igen och sjud färdiga på svag värme i 10-15 minuter. Använd gärna en termometer och sätt in i mitten av ankbrösten. När det är 65 grader är de klara och ljust rosa. Annars kan du ta upp ett ankbröst och skär en skiva så ser du stekgraden. Låt ev. sjuda några minuter till om du tycker de är för blodiga.
  12. Rensa pak choi, spenat eller broccoli och skölj i vatten. Skär i grova bitar eller buketter.
  13. Värm två msk olivolja i en kastrull och tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan pak choi, spenat eller broccoli. Vänd runt och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt sojan på slutet och ev. sesamfrön.
  14. Mosa potatisen och tillsätt salt och peppar samt olivolja och rör till ett grovt mos.
  15. Ta upp ankbrösten och lägg på en skärbräda. Spara såsen. Skär sneda 1,5 cm breda skivor i riktning tvärs mot köttfibrerna. Titta på ankbröstet först så ser du i vilken riktning köttfibrerna går.
  16. Rör ner smöret i såsen i pannan.
  17. Lägg upp grönsakerna och toppa med skivor av ankbröst, en hög potatisstomp vid sidan och skeda över sås och körsbär över ankbröstet.
  18. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer