Krusbärsmarmelad med kanel

Introduktion och förberedelse

Koka egen krusbärsmarmelad och smaksätt med en bit kanel.

Serveringsförslag

  • Gott på scones, rostbröd, mackor och annat fika. Passar också i filen, till gröten eller på flingorna till frukost.
  • Passar också som fyllning i tårtor och bakverkt. Du kan laga med mogna röda eller gröna krusbär.

Rena burkar

Se till att du använder är steriliserade burkar och lock.

Varianter

Du kan utesluta kanel för vanlig krusbärsmarmelad eller smaksätta med whisky.

Marmeladprov

  • Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
  • Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
  • Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

1,4 liter krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg krusbär, röda eller gröna, ca 1,6 liter krusbär
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 bit kanelstång

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj bären. Kör dem grovt i mixer eller sönderdela med potatisstöt under kokning.
  2. Rör ihop bär och socker och koka upp på hög värme. Koka i 10 minuter.
  3. Ta av från plattan och skumma om det behövs. Rör ner vaniljsocker och lägg i en kanelstång.
  4. Häll upp i varma burkar och förslut.
  5. Låt gärna krusbärsmarmeladen stå några dagar i kylen och få smak av kanelen.
  6. Kyl ner omgående och förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14