Krusbärsmarmelad med kanel

Koka egen krusbärsmarmelad och smaksätt med en bit kanel. Gott på scones, rostbröd, mackor och annat fika. Passar också i filen, till gröten eller på flingorna till frukost.

Passar också som fyllning i tårtor och bakverkt. Du kan laga med mogna röda eller gröna krusbär.

1 kg krusbär är ungefär 1,6 liter och blir 1,5 liter marmelad - så du behöver 2-3 stora glasburkar med lock.

Ska du spara marmeladen länge så se till att de är steriliserade burkar annars räcker det med att de är väl rengjorda och de förvaras i kylen.

1,5 burkar krusbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg krusbär, röda eller gröna
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 bit kanelstång

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj bären. Kör dem grovt i mixer eller sönderdela med potatisstöt under kokning.
  2. Rör ihop bär och socker och koka upp på hög värme. Koka i 6 minuter.
  3. Ta av från plattan och skumma om det behövs. Rör ner vaniljsocker och lägg i en kanelstång.
  4. Häll upp i varma burkar och förslut.
  5. Låt gärna krusbärsmarmeladen stå några dagar i kylen och få smak av kanelen.
  6. Kyl ner omgående och förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer