Pastasås med kycklingfilé

Pastasås med kycklingfilé, paprika, purjolök och vitlök. En krämig pastasås med mascarpone-ost och vitt vin.
Gott till är förslagsvis en sallad på tärnad avokado, tomat och bladspenat blandat med lite olivolja samt vinäger.
Istället för mascarpone kan du ta vanlig färskost naturell.
Vintips till är ett smakrikt vitt vin som ex chardonnay från Australien eller vitt från norra italien.

4 portioner pastasås med kycklingfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som fusilli, penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller valfri sort
  • 300 gram kycklingfilé
  • 1 liten gul lök
  • 2 dm purjolök, ljusa delen
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk mascarpone eller naturell färskost
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl riven parmesan, ca 1/2 dl i såsen plus 1/2 dl som garnering

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka löken. Rensa, dela och skölj purjolöken samt strimla den. Skölj och tärna paprikan.
  3. Skär kycklingfiléerna i tärningar ca 2x2 cm stora.
  4. Koka pastan enligt paketet.
  5. Fräs lök, purjo och paprika några minuter i en stekpanna.
  6. Tag upp och lägg vid sidan.
  7. Fräs kycklingbitar några minuter runt om.
  8. Skala och pressa över vitlöken.
  9. Salta, peppra och strö över cayenne.
  10. Tillsätt vitt vin.
  11. Lägg tillbaka grönsakerna med kycklingen.
  12. Tillsätt buljong och låt koka i några minuter medan pastan kokar klart.
  13. Riv parmesanost.
  14. Tillsätt och rör ut mascarpone-osten samt låt allt bli varmt.
  15. Rör ner hälften av parmesanosten i pastasåsen.
  16. Servera pastasåsen med pastan och parmesan samt ev. några varv med svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer