Kyckling pasta

Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller eller kan du plocka ca 500 gram kycklingkött från en färdiggrillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfilé från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Istället för vitt vin kan du ta några msk vitvinsvinäger eller citronsaft.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.

4 portioner kycklingpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta tagliatelle eller spagetti, gnocchi eller penne
  • 600 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 0,5 pkt saffran
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finriven
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 dl kokbar creme fraiche eller grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 1 bukett broccoli

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan och salta vattnet.
  2. Skär kycklingen i 2x2 cm tärningar eller strimlor.
  3. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  4. Riv ingefära om du använder färsk. Skölj och dela paprika i 2x2 cm bitar. Rensa svampen och skiva den. Lägg på en tallrik vid sidan med kycklingen.
  5. Börja koka pastan.
  6. Värm en stekgryta eller stekpanna med höga kanter och häll i oljan.
  7. Bryn kycklingen i några minuter. Tillsätt löken, kryddorna, paprikan och svampen. Stek några minuter till. Häll i creme fraiche eller grädde samt vitt vin. Låt stå och småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar samt ev. lite av de andra kryddorna.
  8. Skölj broccolin. Skär av buketterna och tillsätt dem i pastan sista 3-4 minuterna. Stjälken kan du hacka i finare bitar och koka med de också - den går fint att äta.
  9. När pastan kokat klart blandar du ihop allt i en stor kastrull eller gryta. Salta och peppra. Smaka av. Servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer