Kycklingpasta

Kycklingpasta med kycklingfilé i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar.

Använd kycklingfile eller eller kan du plocka ca 500 gram kycklingkött från en färdiggrillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfilé från svensk gård, gärna frigående.

Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott. Istället för vitt vin kan du ta några msk vitvinsvinäger eller citronsaft.

Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.

4 portioner kycklingpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta tagliatelle eller spagetti, gnocchi eller penne
  • 600 gram kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 0,5 pkt saffran
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finriven
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 dl kokbar creme fraiche eller grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 1 bukett broccoli

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan och salta vattnet.
  2. Skär kycklingen i 2x2 cm tärningar eller strimlor.
  3. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  4. Riv ingefära om du använder färsk. Skölj och dela paprika i 2x2 cm bitar. Rensa svampen och skiva den. Lägg på en tallrik vid sidan med kycklingen.
  5. Börja koka pastan.
  6. Värm en stekgryta eller stekpanna med höga kanter och häll i oljan.
  7. Bryn kycklingen i några minuter. Tillsätt löken, kryddorna, paprikan och svampen. Stek några minuter till. Häll i creme fraiche eller grädde samt vitt vin. Låt stå och småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar samt ev. lite av de andra kryddorna.
  8. Skölj broccolin. Skär av buketterna och tillsätt dem i pastan sista 3-4 minuterna. Stjälken kan du hacka i finare bitar och koka med de också - den går fint att äta.
  9. När pastan kokat klart blandar du ihop allt i en stor kastrull eller gryta. Salta och peppra. Smaka av. Servera.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer