Pasta med tomatsås och chorizo

En god lunch eller middag med pasta med het korv i mustig tomatsås.
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. med färska tomater blir tomatsåsen mycket god. Välj ekologiska plommontomater helst. De ska helst skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.

4 portioner pasta med tomatsås och chorizo

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller gnocchi
  • 400 gram het smal korv som chorizo
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar krossade eller hela burktomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 krm rosmarin
  • 5 blad färsk basilika eller några krm torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk socker
  • 4 msk vinäger
  • 4 msk skivad gräslök (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomatpuré, burktomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomatsåsen i 10 minuter minst. Tomatsåsen blir godast om den får stå och småkoka på svag värme.
  5. Smaka av tomatsåsen med salt, socker, vinäger och svartpeppar. Vill du ha såsen hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsåsen.
  6. Koka pastan enligt paket.
  7. Strimla korven i små bitar.
  8. Stek dem knapriga i en stekpanna och ställ åt sidan.
  9. Servera pastan med tomatsås och toppa med korvbitar.
  10. Strö ev. över hackad gräslök och riven parmesan eller grana padano vid servering av pastan.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer