Pasta med tomatsås och chorizo
Laga en pasta med tomatsås och chorizo till lunch eller middag. För dig som gillar lite het korv i mustig tomatsås.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
- Häll i tomatpuré, burktomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
- Koka tomatsåsen i 10 minuter minst. Tomatsåsen blir godast om den får stå och småkoka på svag värme.
- Smaka av tomatsåsen med salt, socker, vinäger och svartpeppar. Vill du ha såsen hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsåsen.
- Koka pastan enligt paket.
- Strimla korven i små bitar.
- Stek dem knapriga i en stekpanna och ställ åt sidan.
- Servera pastan med tomatsås och toppa med korvbitar.
- Strö ev. över hackad gräslök och riven parmesan eller grana padano vid servering av pastan.
Serveringsförslag
Du kan koka vilken pasta du vill till - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Gott till är vitlöksbröd som jag hade på bilden samt en grönsallad med babyspenat.
Val av råvaror
- Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller 10 färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Välj ekologiska plommontomater helst.
- Överkurs är att laga tomatsås med färska mogna tomater.
- Välj het eller mild; smal eller tjock chorizo. Det finns färsk råkorv chorizo som är mycket god och het. Salame piccanto eller annan het korv passar också.
Vegetariskt alternativ
Vill du ha en vegetarisk rätt kan du ta vegochorizo av bondbönor från Garant, vegochorizo från Anamma eller vegetarisk sojachorizo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal