Pasta med tigerräkor

Pasta med tigerräkor eller jätteräkor, chili, vitlök och olivolja. En enkel men lyxig pasta med jätteräkor. Köp ej vanliga jätteräkor utan laga bara denna rätt om du hittar ASC-miljömärkta tigerräkor eller använd svenska miljömärkta räkor från Västkusten. Vidare kan man ta pilgrimsmusslor, bläckfisk, kräftstjärtar, skaldjursmix eller blåmusslor med skal (koka upp i en kastrull och använd även musselskyn) istället för tigerräkor. 

Ska du servera räkpastan till fest så passar citronklyftor, hackad persilja samt parmesanflarn att garnera med. Ett gott kuvertbröd samt en spenat och parmesansallad passar också till. 

Vintips blir att servera samma vita vin du har till receptet - förslagsvis från druvan Sauvignon Blanc. Ett annat alternativ är en Chablis eller ett ekfatslagrat vin från Chardonnay-druvan. Glöm ej att kyla vinet. 

2 portioner pasta med tigerräkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram tigerräkor eller jätteräkor ASC-miljömärkta
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 150 gram plommontomater
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 dl fin kallpressad olivolja
  • 200 gram pasta som spagetti, bavette, tagliatelle, capellini eller bucatini
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl vitt vin, torrt neutralt utan ekfatslagring
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 klyftor citron till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olivolja. Skala räkorna om de har skal. Lämna gärna sista delen längst ut på stjärten. Pilla gärna bort den bruna strängen.
  2. Skala och hacka eller pressa vitlöken i en stor panna. Tillsätt olivolja och chiliflakes.
  3. Skölj och dela eller klyfta tomaterna.
  4. Koka pasta enligt paket - 6-12 minuter beroende på pasta.
  5. Fräs vitlöken och chilin någon minut tills vitlöken är ljust brun men ej bränd. Tillsätt tomater, vitt vin och låt koka någon minut. Häll i en stor skål eller kastrull där du sedan kan blanda pastan.
  6. Hacka persilja samt pressa citronsaft. Lägg med vitlök- och chilioljan. Skär gärna ut varsin klyfta citron till servering.
  7. Häll av den när den är al dente - dvs har lite tuggmotstånd kvar. Blanda pastan med vitlöks- och chilioljan, hackad persilja samt citronsaft. Smaka på pastan och tillsätt salt, chili, citron samt peppar till önskad smak.
  8. Hetta upp pannan igen till hög värme med lite olivolja. Fräs räkorna hastigt någon minut och blanda sedan runt med pastan. Servera direkt. Strö gärna över lite flingsalt samt hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer