Pasta med tigerräkor

Pasta med tigerräkor eller jätteräkor, chili, vitlök och olivolja. En enkel men lyxig pasta med jätteräkor. Köp ej vanliga jätteräkor utan laga bara denna rätt om du hittar ASC-miljömärkta tigerräkor eller använd svenska miljömärkta räkor från Västkusten. Vidare kan man ta pilgrimsmusslor, bläckfisk, kräftstjärtar, skaldjursmix eller blåmusslor med skal (koka upp i en kastrull och använd även musselskyn) istället för tigerräkor. 

Ska du servera räkpastan till fest så passar citronklyftor, hackad persilja samt parmesanflarn att garnera med. Ett gott kuvertbröd samt en spenat och parmesansallad passar också till. 

Vintips blir att servera samma vita vin du har till receptet - förslagsvis från druvan Sauvignon Blanc. Ett annat alternativ är en Chablis eller ett ekfatslagrat vin från Chardonnay-druvan. Glöm ej att kyla vinet. 

2 portioner pasta med tigerräkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram tigerräkor eller jätteräkor ASC-miljömärkta
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 150 gram plommontomater
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 dl fin kallpressad olivolja
  • 200 gram pasta som spagetti, bavette, tagliatelle, capellini eller bucatini
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl vitt vin, torrt neutralt utan ekfatslagring
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 klyftor citron till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olivolja. Skala räkorna om de har skal. Lämna gärna sista delen längst ut på stjärten. Pilla gärna bort den bruna strängen.
  2. Skala och hacka eller pressa vitlöken i en stor panna. Tillsätt olivolja och chiliflakes.
  3. Skölj och dela eller klyfta tomaterna.
  4. Koka pasta enligt paket - 6-12 minuter beroende på pasta.
  5. Fräs vitlöken och chilin någon minut tills vitlöken är ljust brun men ej bränd. Tillsätt tomater, vitt vin och låt koka någon minut. Häll i en stor skål eller kastrull där du sedan kan blanda pastan.
  6. Hacka persilja samt pressa citronsaft. Lägg med vitlök- och chilioljan. Skär gärna ut varsin klyfta citron till servering.
  7. Häll av den när den är al dente - dvs har lite tuggmotstånd kvar. Blanda pastan med vitlöks- och chilioljan, hackad persilja samt citronsaft. Smaka på pastan och tillsätt salt, chili, citron samt peppar till önskad smak.
  8. Hetta upp pannan igen till hög värme med lite olivolja. Fräs räkorna hastigt någon minut och blanda sedan runt med pastan. Servera direkt. Strö gärna över lite flingsalt samt hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer