Pasta med tigerräkor
Pasta med tigerräkor eller jätteräkor, chili, vitlök och olivolja. En enkel men lyxig pasta med jätteräkor.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olivolja. Skala räkorna om de har skal. Lämna gärna sista delen längst ut på stjärten. Pilla gärna bort den bruna strängen.
- Skala och hacka eller pressa vitlöken i en stor panna. Tillsätt olivolja och chiliflakes.
- Skölj och dela eller klyfta tomaterna.
- Koka pasta enligt paket - 6-12 minuter beroende på pasta.
- Fräs vitlöken och chilin någon minut tills vitlöken är ljust brun men ej bränd. Tillsätt tomater, vitt vin och låt koka någon minut. Häll i en stor skål eller kastrull där du sedan kan blanda pastan.
- Hacka persilja samt pressa citronsaft. Lägg med vitlök- och chilioljan. Skär gärna ut varsin klyfta citron till servering.
- Häll av den när den är al dente - dvs har lite tuggmotstånd kvar. Blanda pastan med vitlöks- och chilioljan, hackad persilja samt citronsaft. Smaka på pastan och tillsätt salt, chili, citron samt peppar till önskad smak.
- Hetta upp pannan igen till hög värme med lite olivolja. Fräs räkorna hastigt någon minut och blanda sedan runt med pastan. Servera direkt. Strö gärna över lite flingsalt samt hackad persilja vid servering.
Val av räkor
Köp ej vanliga jätteräkor utan laga bara denna rätt om du hittar ASC-märkta tigerräkor eller använd svenska MSC märkta räkor från Västkusten.
Uppdaterat 20190829: det har visat sig att även ASC märkta räkor inte är så bra alternativ så laga rätten med vanliga räkor. Eller byt enligt förslag nedan.
Alternativ till räkor
Istället för räkor kan du laga rätten med pilgrimsmusslor, bläckfisk, kräftstjärtar, skaldjursmix eller blåmusslor med skal (koka upp i en kastrull och använd även musselskyn).
Servering till fest
- Ska du servera räkpastan till fest så passar citronklyftor, hackad persilja samt parmesanflarn att garnera med.
- Ett gott kuvertbröd samt en spenat och parmesansallad passar också till.
Att dricka till
Vintips blir att servera samma vita vin du har till receptet - förslagsvis från druvan Sauvignon Blanc. Ett annat alternativ är en Chablis eller ett ekfatslagrat vin från Chardonnay-druvan. Glöm ej att kyla vinet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 427 kcal