Pasta med rostad Serranoskinka
Pasta med rostad Serranoskinka, ruccola, parmesan, valnötter, spenat, citron och olivolja.
Skinkan blir knaprig, salt och smakrik när man rostar den i ugnen och blir jättegod till pastan.
Ett middagstips som passar både till lyxig vardagsmiddag eller till helgen med ett glas Sangiovese.
Gott med surdegsbaguette (baka egen eller värm bake-off) med färskost samt tärnad tomat med vinäger och olivolja.
Du kan ta annan lufttorkad skinka som prosciutto eller parmaskinka. Räkna 3 skivor skinka per portion.
Tillagning
- Börja med att rosta serranoskinkan: sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg ut skinkan på en eller två plåtar med bakplåtspapper.
- Rosta skinkan i 15-20 minuter tills den har fått färg men inte är mörk brun och bränd. OBS passa så den inte bränns - det går snabbt mot slutet. Den ska ha krympt och vara lite knaprig här och där. Den stelnar sedan vidare när den kallnar.
- Ta ut och låt svalna.
- Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
- Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
- Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
- Skölj ruccola och spenat.
- Riv parmesanost.
- Krossa valnötterna grovt.
- Krossa en tredjedel av den rostade skinkan och blanda med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
- Servera och garnera varje portion med några bitar hel rostad Serranosskinka. Strö ev. över lite parmesan också.
Vegovariant
Byt ut skinkan mot vitlöksrostad svamp som Portabello som denna pasta.
Att dricka till
Till pastan och den lite salta skinkan så tycker jag ett lättare rött vin som Chianti av druvan Sangiovese passar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 415 kcal