Pasta med rostad Serranoskinka

Introduktion och förberedelse

Pasta med rostad Serranoskinka, ruccola, parmesan, valnötter, spenat, citron och olivolja.

Skinkan blir knaprig, salt och smakrik när man rostar den i ugnen och blir jättegod till pastan.

Ett middagstips som passar både till lyxig vardagsmiddag eller till helgen med ett glas Sangiovese.

Gott med surdegsbaguette (baka egen eller värm bake-off) med färskost samt tärnad tomat med vinäger och olivolja.

Du kan ta annan lufttorkad skinka som prosciutto eller parmaskinka. Räkna 3 skivor skinka per portion.

Vegovariant

Byt ut skinkan mot vitlöksrostad svamp som Portabello som denna pasta.

Att dricka till

Till pastan och den lite salta skinkan så tycker jag ett lättare rött vin som Chianti av druvan Sangiovese passar.

Spagetti med lufttorkad rostad Serranoskinka med tillbehör
En lättlagad men god pasta med spagetti och rostad lufttorkad skinka som passar utmärkt ihop med valnötter, parmesan, citron, olivolja och ruccola samt babyspenat. Ett surdegsbröd samt lite tärnade tomater lättar upp.

4 portioner pasta med Serranoskinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 140 gram tunt skivad Serranoskinka
  • 350 gram spagetti eller pasta som penne, fjärilar eller gnocchi
  • 150 gram valnötter
  • 65 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Börja med att rosta serranoskinkan: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut skinkan på en eller två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Rosta skinkan i 15-20 minuter tills den har fått färg men inte är mörk brun och bränd. OBS passa så den inte bränns - det går snabbt mot slutet. Den ska ha krympt och vara lite knaprig här och där. Den stelnar sedan vidare när den kallnar.
  4. Ta ut och låt svalna.
  5. Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
  6. Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
  7. Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
  8. Skölj ruccola och spenat.
  9. Riv parmesanost.
  10. Krossa valnötterna grovt.
  11. Krossa en tredjedel av den rostade skinkan och blanda med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
  12. Servera och garnera varje portion med några bitar hel rostad Serranosskinka. Strö ev. över lite parmesan också.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 415 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.