Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör
Introduktion och förberedelse
Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.
Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.
Smöret räcker till 6 portioner så det som blir över kan du spara i frysen till en annan gång.
Att dricka till
Som vin passar ett lättare elegant rött vin som Pinot Noir eller Rosé. Öl som IPA eller lager passar också.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
- Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
- Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
- Tänd grillen.
- Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
- Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
- Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
- Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
- Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
- Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
- Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal