Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör

Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.

Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.

Smöret räcker till 6 portioner så det som blir över kan du spara i frysen till en annan gång.

4 portioner grillad kalvschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalvschnitzel eller fläskschnitzel
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salvia
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • Vitlöks- och sardellsmör: 200 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 5 sardeller i olja
  • 1 msk worchestershiresås
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade potatisar: 800 gram fast potatis ex delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram blomkål
  • 200 gram morötter eller knippmorötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
  3. Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
  4. Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
  5. Tänd grillen.
  6. Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
  7. Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
  8. Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
  9. Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
  10. Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
  11. Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
  12. Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.

Att dricka till

Som vin passar ett lättare elegant rött vin som Pinot Noir eller Rosé. Öl som IPA eller lager passar också.

E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-21