Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör

Introduktion och förberedelse

Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.

Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.

4 portioner grillad kalvschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalvschnitzel eller fläskschnitzel
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salvia
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • Vitlöks- och sardellsmör: 200 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 5 sardeller i olja
  • 1 msk worchestershiresås
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade potatisar: 800 gram fast potatis ex delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram blomkål
  • 200 gram morötter eller knippmorötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
  3. Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
  4. Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
  5. Tänd grillen.
  6. Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
  7. Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
  8. Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
  9. Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
  10. Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
  11. Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
  12. Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept