Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör

Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.
Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.

4 portioner grillad kalvschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalvschnitzel eller fläskschnitzel
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salvia
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • Vitlöks- och sardellsmör: 200 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 5 sardeller i olja
  • 1 msk worchestershiresås
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade potatisar: 800 gram fast potatis ex delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram blomkål
  • 200 gram morötter eller knippmorötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
  3. Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
  4. Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
  5. Tänd grillen.
  6. Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
  7. Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
  8. Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
  9. Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
  10. Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
  11. Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
  12. Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer