Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör
Grillad kalvschnitzel med vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och morötter.
Istället för torkade kryddor kan du ta 3 blad färsk salvia, 2 kvistar färsk timjan och en halv kvist färsk rosmarin.
Smöret räcker till 6 portioner så det som blir över kan du spara i frysen till en annan gång.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg köttet i en skål och tillsätt en pressad vitlök, salt, svartpeppar, vinäger, olivolja, salvia, timjan och rosmarin. Blanda och täck över tills det är dags att grilla. Förvara i kylen om du förbereder innan.
- Skölj och putsa potatisen och dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnspanna och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Ställ dem med skalet nedåt.
- Rosta potatisen i ca 25 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är mjuka.
- Tänd grillen.
- Gör under tiden vitlökssmör: Lägg smöret i en skål. Mikra det ev. försiktigt mjukt eller rör smöret mjukt. Blanda i pressad vitlök, salt, hackade sardeller, worchestersås, citronsaft samt svartpeppar.
- Rulla in smöret i smörpapper och lägg i frysen eller kylen att stelna.
- Vid servering så skär du upp smöret i ca 1,5 cm breda skivor.
- Rensa och dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 8 minuter. Häll av och förvara med lock vid sidan. Gärna med en klick smör, salt och peppar.
- Putsa och skala ev morötter. Koka dem mjuka i ca 5 minuter i saltat vatten.
- Grilla köttet på båda sidor i 4-5 minuter.
- Servera varje köttbit med en skiva vitlöks- och sardellsmör, rostade potatishalvor samt kokt blomkål och kokta morötter.
Att dricka till
Som vin passar ett lättare elegant rött vin som Pinot Noir eller Rosé. Öl som IPA eller lager passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal