Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs

Introduktion och förberedelse för tillagning

Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand. Servera gärna med thairis.

Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.

Räkna förslagsvis 2 bitar plattfiskfilé vardera som delas på två och blir fyra små rullader per portion.

Annan fisk går också bra.

4 portioner plattfisk med kokos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 bitar plattfiskfilé
  • 2 msk matolja
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm hackad färsk röd chili
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 limeblad (valfritt)
  • 0,5 lime
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk fisksås
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 4 portioner jasminris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  3. Hacka chilifrukten fint.
  4. Skala och riv ingefära.
  5. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
  6. Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
  7. Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
  8. Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
  9. Rör om och låt koka i några minuter.
  10. Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
  11. Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
  12. Olja en ugnsform stor som en halv ugnsplåt.
  13. Rulla ihop plattfiskarna till rullader.
  14. Ställ dem i formen med skarven nedåt.
  15. Häll över kokossåsen och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
  16. Börja koka riset och servera med fisken.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.