Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs

Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand. Servera gärna med thairis.

Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.

Räkna förslagsvis 2 bitar plattfiskfilé vardera som delas på två och blir fyra små rullader per portion.

Annan fisk går också bra.

4 portioner plattfisk med kokos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 bitar plattfiskfilé
  • 2 msk matolja
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm hackad färsk röd chili
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 limeblad (valfritt)
  • 0,5 lime
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk fisksås
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 4 portioner jasminris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  3. Hacka chilifrukten fint.
  4. Skala och riv ingefära.
  5. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
  6. Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
  7. Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
  8. Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
  9. Rör om och låt koka i några minuter.
  10. Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
  11. Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
  12. Olja en ugnsform stor som en halv ugnsplåt.
  13. Rulla ihop plattfiskarna till rullader.
  14. Ställ dem i formen med skarven nedåt.
  15. Häll över kokossåsen och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
  16. Börja koka riset och servera med fisken.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer