Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs.
En god fiskrätt med smaker från Thailand.
- Servera gärna med thairis eller jasminris.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Hacka chilifrukten fint.
- Skala och riv ingefära.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
- Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
- Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
- Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
- Rör om och låt koka i några minuter.
- Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
- Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
- Olja en ugnsform stor som en halv ugnsplåt.
- Rulla ihop plattfiskarna till rullader.
- Ställ dem i formen med skarven nedåt.
- Häll över kokossåsen och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
- Börja koka riset och servera med fisken.
Tips
- Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
- Räkna förslagsvis 2 bitar plattfiskfilé vardera som delas på två och blir fyra små rullader per portion.
- Annan fisk går också bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal