Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs

En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Räkna förslagsvis 2 bitar plattfiskfilé vardera som delas på två och blir fyra små rullader per portion.
Annan fisk går också bra.

4 portioner plattfisk med kokos

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 bitar plattfiskfilé
  • 2 msk matolja
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm hackad färsk röd chili
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 limeblad (valfritt)
  • 0,5 lime
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk fisksås
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 4 portioner jasminris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  3. Hacka chilifrukten fint.
  4. Skala och riv ingefära.
  5. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en kastrull eller panna med höga kanter i oljan.
  6. Krossa (banka till) roten på citrongräset (där sitter smaken). Skär den i grova bitar och tillsätt den.
  7. Blanda i kokosmjölk, mjölk, fiskbuljong, limeblad.
  8. Skölj och riv skalet av en halv lime. Tillsätt det rivna skalet samt saften av den halva limen.
  9. Rör om och låt koka i några minuter.
  10. Under tiden: skölj, skala och dela grönsakerna: paprikan grova bitar, löken i klyftor och broccolin i små buketter.
  11. Lägg dem i kokossåsen och koka i 5 minuter.
  12. Olja en ugnsform stor som en halv ugnsplåt.
  13. Rulla ihop plattfiskarna till rullader.
  14. Ställ dem i formen med skarven nedåt.
  15. Häll över kokossåsen och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
  16. Börja koka riset och servera med fisken.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer