Nacional de Cuba
Nacional de Cuba är en fruktig och läskande romdrink from Kuba med rom, ananas, Apricot Brandy och färskpressad lime.
Drinken kallas även Hotel Nacional Special eller bara Nacional och namnet kommer från ett av Kubas mest kända hotell i Havanna - Hotel Nacional där drinken skapades på 30-talet.
Tillagning
- Skär ut en bit färsk ananas och skär bort skal. Lägg i botten på ett rocks- eller tumbler glas.
- Muddla med en muddler eller mosa med handtaget på en träslev tillsammans med sockerlagen.
- Tillsätt krossad is.
- Tillsätt rom, färskpressad lime och Apricot Brandy.
- Rör om med en barsked eller annan sked.
- Garnera med en torkad eller färsk skiva lime eller limeklyfta. En bit färsk ananas och ananasblad passar också.
Serveringsförslag
- Passar som fördrink med chips eller rostade nötter eller annat tilltugg.
- Vidare efter maten eller när som.
Val av glas
Som glas passar ett låg whiskyglas typ rocksglas eller tumbler men annat glas som Moscow mule mugg, gin och tonic glas/vinkupa eller valfritt glas funkar också.
I shaker
Vill du servera drinken som en cocktail utan krossad is så kan du skaka drinken i en shaker med isbitar och då endast ta rom, lime, apricot brandy samt ananasjuice. Sila upp i kylt coupe-, martini- eller margaritaglas.
Garnering
- Jag garnerade med en torkad skiva lime.
- Andra förslag är en bit färsk ananas, ananasblad, en skiva eller klyfta färsk ananas.
- Man kan också lägga i flera limeskivor eller klyftor i glaset.
Varianter
- Du kan ha en ljus rom eller en lagrad rom. Och gärna kubansk rom då.
- Egen sockerlag kan du göra innan. Du kan också kolla efter färdig sockerlag att köpa. I nödfall funkar 1,5 tsk florsocker samt 1,5 cl vatten. Sockerlag kan även uteslutas och ersättas med ananasjuice.
- Att muddla - mosa - färsk ananas i botten är valfritt men blir extra gott.
- Drinken är en variant på Daiquiri.
Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal