Matjes i glasburk

Servera matjesillen portionsvis i glasburk som krämig röra med kokt potatis, gräddfil , rödlök, gräslök samt smörstekt kavring i botten. 

6 portioner matjes i glasburk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram, ca 3 skivor kavring eller grovt rågbröd
  • 25 gram smör
  • 1 burk matjessill à 200 gram, 125 gram matjessill utan lag.
  • 100 gram, ca 3 stycken mindre kokta kalla potatisar
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl färskost naturell
  • 0,5 liten rödlök
  • 10 gram hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 5-6 rädisor

Tillagning

  1. Förbered kokt potatis. Koka mjuk ca 15-20 minuter. Låt svalna. Du kan koka med eller utan skal. Kokar du med skal så låt svalna med skal och skala sedan.
  2. Skär kavring i små tärningar och stek i smör så de får lite färg.
  3. Fördela kavringsmulorna i botten på 6 små glasburkar på 0,25 dl, glas eller skålar. Låt svalna.
  4. Tärna kall potatis. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och strimla gräslöken.
  5. Skär nästan all matjessill i små bitar eller strimlor. Lägg undan sex mindre bitar till garnering.
  6. Blanda gräddfil och färskost i en skål.
  7. Tillsätt matjessillen (förutom den till garnering) och vänd runt.
  8. Tillsätt den kokta kalla potatisen samt vänd runt.
  9. Smaka av röran med salt och vitpeppar.
  10. Fördela röran i glasburkarna.
  11. Skölj rädisor och skiva tunt.
  12. Garnera varje burk eller glas med en bit matjessill, några skivor rädisa samt lite hackad gräslök.
  13. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.
Till receptet behöver du kavring, kokt potatis, matjessill, rödlök, gräslök, gräddfil, färskost samt rädisor och smör (utanför bild).
Till receptet behöver du kavring, kokt potatis, matjessill, rödlök, gräslök, gräddfil, färskost samt rädisor och smör (utanför bild).
Skär kavring i små tärningar och stek i smör så de får lite färg. Sätt åt sidan.
Skär kavring i små tärningar och stek i smör så de får lite färg. Sätt åt sidan.
Fördela kavringsmulorna i botten på 6 små glasburkar på 0,25 dl, glas eller skålar.
Fördela kavringsmulorna i botten på 6 små glasburkar på 0,25 dl, glas eller skålar.
Blanda gräddfil och färskost i en bunke. Tillsätt matjessillen och vänd runt.
Blanda gräddfil och färskost i en bunke. Tillsätt matjessillen och vänd runt.
Tillsätt kokt kall potatis samt vänd runt.
Tillsätt kokt kall potatis samt vänd runt.
Tillsätt hackad rödlök samt gräslök. Spara lite gräslök till garnering. Vänd runt.
Tillsätt hackad rödlök samt gräslök. Spara lite gräslök till garnering. Vänd runt.
Fördela röran i burkarna eller glasen.
Fördela röran i burkarna eller glasen.
Garnera med en bit matjessill, skivade rädisor samt hackad gräslök.
Garnera med en bit matjessill, skivade rädisor samt hackad gräslök.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt med nubbé eller på buffé, sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller liknande.

Förberedelse

  • Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen minst något dygn. 
  • Koka vanlig potatis eller färskpotatis innan samt låt kallna. Eller använd rester på kokt potatis. 

Val av burk

Jag tog små inläggningsburkar med lock i glas från Ikea på 1,3 dl. Du kan även ta andra valfria burkar, glas eller skålar i liknande storlek. 

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-04-16