Matjes i glasburk
Servera matjesillen portionsvis i glasburk som krämig röra med kokt potatis, gräddfil , rödlök, gräslök samt smörstekt kavring i botten.
Tillagning
- Förbered kokt potatis. Koka mjuk ca 15-20 minuter. Låt svalna. Du kan koka med eller utan skal. Kokar du med skal så låt svalna med skal och skala sedan.
- Skär kavring i små tärningar och stek i smör så de får lite färg.
- Fördela kavringsmulorna i botten på 6 små glasburkar på 0,25 dl, glas eller skålar. Låt svalna.
- Tärna kall potatis. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och strimla gräslöken.
- Skär nästan all matjessill i små bitar eller strimlor. Lägg undan sex mindre bitar till garnering.
- Blanda gräddfil och färskost i en skål.
- Tillsätt matjessillen (förutom den till garnering) och vänd runt.
- Tillsätt den kokta kalla potatisen samt vänd runt.
- Smaka av röran med salt och vitpeppar.
- Fördela röran i glasburkarna.
- Skölj rädisor och skiva tunt.
- Garnera varje burk eller glas med en bit matjessill, några skivor rädisa samt lite hackad gräslök.
- Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt med nubbé eller på buffé, sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller liknande.
Förberedelse
- Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen minst något dygn.
- Koka vanlig potatis eller färskpotatis innan samt låt kallna. Eller använd rester på kokt potatis.
Val av burk
Jag tog små inläggningsburkar med lock i glas från Ikea på 1,3 dl. Du kan även ta andra valfria burkar, glas eller skålar i liknande storlek.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal