Lutfiskpudding

Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron. Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet. Bara ordet pudding har fått många barn att springa till skogs. Konstigt nog börjar man ändå gilla sådant man ogillade som barn när man blir vuxen.

Koka 2 dl vanligt ris så får du ca 7 dl kokt ris. Grundrecept på lutfisk hittar du här.

Välj MSC-märkt lutfisk

Långa som lutfisken görs av är en rödlistad art. Därför ska du bara köpa MSC-märkt eller Krav-märkt lutfisk - kolla på förpackningen.

4 portioner lutfiskpudding

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rensad, benfri lutfisk - du kan ta direkt från paket eller rester av kokt eller ungslagad lutfisk
  • 7 dl kokt ris
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 krm peppar
  • 6 krm salt
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen
  • 50 gram skirat smör
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda samman ris, ägg, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  3. Plocka lutfisken i mindre bitar och vänd i smeten.
  4. Smörj och bröa en ugnsfast form och häll smeten däri. Strö över lite ströbröd och några små klickar smör.
  5. Baka lutfiskpuddingen i ugnen tills den är fast och har fin färg, cirka 30 minuter.
  6. Servera lutfiskpuddingen med skirat smör och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer