Lutfiskpudding

4 portioner lutfiskpudding

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rensad, benfri lutfisk - du kan ta direkt från paket eller rester av kokt eller ungslagad lutfisk
  • 7 dl kokt ris
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 krm peppar
  • 6 krm salt
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen
  • 50 gram skirat smör
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda samman ris, ägg, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  3. Plocka lutfisken i mindre bitar och vänd i smeten.
  4. Smörj och bröa en ugnsfast form och häll smeten däri. Strö över lite ströbröd och några små klickar smör.
  5. Baka lutfiskpuddingen i ugnen tills den är fast och har fin färg, cirka 30 minuter.
  6. Servera lutfiskpuddingen med skirat smör och citronklyftor.

Serveringsförslag

  • Serveras som den är med skirat eller brynt smör samt citronklyftor. Vidare kan man garnera med färsk dill.
  • Gott till är även en grönsallad eller tomatsallad.
  • Passar som lunch eller middag.

Tips

Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet.

Koka 2 dl vanligt ris så får du ca 7 dl kokt ris. Grundrecept på lutfisk hittar du här.

Välj MSC-märkt lutfisk

Långa som lutfisken görs av är en rödlistad art. Därför ska du bara köpa MSC-märkt eller Krav-märkt lutfisk - kolla på förpackningen.

E-mail
Medel: 3.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer

Tillbehör och liknande:

Så lyckas du med lutfisken

Lutfisken har något på lut. Vad får oss att äta en uppsvälld gelé- och gummiartad fisk år efter år? Och...