Lutfiskpudding

Introduktion och förberedelse

Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron.

Serveringsförslag

  • Serveras som den är med skirat eller brynt smör samt citronklyftor. Vidare kan man garnera med färsk dill.
  • Gott till är även en grönsallad eller tomatsallad.
  • Passar som lunch eller middag.

Tips

Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet.

Koka 2 dl vanligt ris så får du ca 7 dl kokt ris. Grundrecept på lutfisk hittar du här.

Välj MSC-märkt lutfisk

Långa som lutfisken görs av är en rödlistad art. Därför ska du bara köpa MSC-märkt eller Krav-märkt lutfisk - kolla på förpackningen.

4 portioner lutfiskpudding

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rensad, benfri lutfisk - du kan ta direkt från paket eller rester av kokt eller ungslagad lutfisk
  • 7 dl kokt ris
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 krm peppar
  • 6 krm salt
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen
  • 50 gram skirat smör
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda samman ris, ägg, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  3. Plocka lutfisken i mindre bitar och vänd i smeten.
  4. Smörj och bröa en ugnsfast form och häll smeten däri. Strö över lite ströbröd och några små klickar smör.
  5. Baka lutfiskpuddingen i ugnen tills den är fast och har fin färg, cirka 30 minuter.
  6. Servera lutfiskpuddingen med skirat smör och citronklyftor.
E-mail
Medel: 3.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16

Tillbehör och liknande recept:

Så lyckas du med lutfisken

Lutfisken har något på lut. Vad får oss att äta en uppsvälld gelé- och gummiartad fisk år efter år? Och...