Lax med soja och svamp

Lax med soja och svamp serverat med ris. Nyttigt och gott med laxfilé samt grönsaker.

Köp helst MSC märkt lax.

4 portioner lax med soja och svamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 140 gram styck utan skinn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 16 champinjoner
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk mirin eller vitt vin
  • 20 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 150 gram rättika (valfritt)
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Rensa, skölj och skiva svampen.
  3. Skölj och strimla purjolök likt tändstickor. Skala och skär morot i stickor. Skala och skär rättika i stickor. Grönsakerna kan också strimlas på valfritt vis.
  4. Bryn laxen på båda sidor i en minut vardera i en msk smör och olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i resten av oljan och smöret några minuter.
  6. Häll i soja, socker och mirin eller vitt vin samt en dl vatten.
  7. Tillsätt laxen samt purjolök och morot samt låt puttra under lock eller folie i 5 minuter.
  8. Servera laxen med svamp och sojasåsen, grönsakerna samt rättika och jasminriset.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.