Lax med soja och svamp

Lax med soja och svamp serverat med ris. Nyttigt och gott med laxfilé samt grönsaker.
Köp helst MSC märkt lax.

4 portioner lax med soja och svamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 140 gram styck utan skinn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 16 champinjoner
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk mirin eller vitt vin
  • 20 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 150 gram rättika (valfritt)
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Rensa, skölj och skiva svampen.
  3. Skölj och strimla purjolök likt tändstickor. Skala och skär morot i stickor. Skala och skär rättika i stickor. Grönsakerna kan också strimlas på valfritt vis.
  4. Bryn laxen på båda sidor i en minut vardera i en msk smör och olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i resten av oljan och smöret några minuter.
  6. Häll i soja, socker och mirin eller vitt vin samt en dl vatten.
  7. Tillsätt laxen samt purjolök och morot samt låt puttra under lock eller folie i 5 minuter.
  8. Servera laxen med svamp och sojasåsen, grönsakerna samt rättika och jasminriset.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer