Lax med soja och svamp

Lax med soja och svamp serverat med ris. Nyttigt och gott med laxfilé samt grönsaker.

Köp helst MSC märkt lax.

4 portioner lax med soja och svamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 140 gram styck utan skinn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 16 champinjoner
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk mirin eller vitt vin
  • 20 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 150 gram rättika (valfritt)
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Rensa, skölj och skiva svampen.
  3. Skölj och strimla purjolök likt tändstickor. Skala och skär morot i stickor. Skala och skär rättika i stickor. Grönsakerna kan också strimlas på valfritt vis.
  4. Bryn laxen på båda sidor i en minut vardera i en msk smör och olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i resten av oljan och smöret några minuter.
  6. Häll i soja, socker och mirin eller vitt vin samt en dl vatten.
  7. Tillsätt laxen samt purjolök och morot samt låt puttra under lock eller folie i 5 minuter.
  8. Servera laxen med svamp och sojasåsen, grönsakerna samt rättika och jasminriset.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer