Spett med kycklinglårfile

Spett med kycklinglårfilé med tillbehör. Jättegott marinerat och grillat. Saftigare och billigare än kycklingfilé. Här med kall sweet chili-sås, kokt potatis, grön broccoli och morot, grillad paprika samt lime och citron. Du kan välja andra tillbehör om du vill såklart. 

Du behöver sex grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan. Räkna 2 bitar lårfilé på varje spett. 

Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår som har lite mer fett på sig och därför passar bra att marinera och grilla. 

Ska du bjuda hungriga gäster så räkna 1 kg kycklinglårfilé till 4 portioner. 

4 portioner grillad kycklinglårfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk rosmarin, torkad eller färsk finhackad
  • SWEET CHILISÅS: 2,5 dl creme fraiche
  • 2 dl gräddfil
  • 6 msk sweet chilisås
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 900 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1 huvud grön blomkål
  • 8 knippmorötter
  • 1 zucchini
  • 250 gram tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj citronen noga och riv lite av skalet fint. Lägg i en skål. Pressa i vitlöken.
  2. Blanda i resten av marinaden av olivolja, soja, citronsaft, honung, salt, svartpeppar och rosmarin i en stor skål.
  3. Vänd runt kycklingen i marinaden och marinera den övertäckt i minst 20 minuter eller längre - gärna över natten i kylen. Eller medan du tänder grillen.
  4. Tänd grillen. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  5. Skölj och dela paprika i delar. Ta bort kärnorna. Blanda paprikan med någon msk olivolja samt ett halvt krm salt i en skål.
  6. Blanda crème fraiche med gräddfil, sweet chilisås och salt i en skål. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.
  7. Putsa och skrubba potatis. Koka potatisen mjuk med skal i ca 15 minuter. Häll av och låt stå under lock och håll varm till servering.
  8. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och skrubba knippmorötter. Koka blomkål i fyra minuter i lätt saltat vatten. Tillsätt morötter efter 2 minuter och koka dem i totalt 2 minuter. Häll av och lägg på en klick smör och lite salt. Håll varmt under lock till servering.
  9. Förbered sallad - skölj sallad och dela den grovt. Skölj och riv zucchini grovt. Skölj och dela tomater. Skär i små bitar. Blanda salladen med olivolja och vinäger samt lite salt på ett fat eller i en skål.
  10. Skölj lime och citron. Dela dem i halvor.
  11. Trä upp kycklingen på spett - förslagsvis två kycklinglårfiléer per spett och portion.
  12. Grilla paprikabitarna så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  13. Grilla kycklingspetten runt om i ca 7 minuter. Lägg i folie och sänk värmen samt stek dem klart i 10 minuter till. Skär ett snitt in mot spettet och kontrollera så att kycklingen är genomstekt. Pensla med olivolja samt strö över lite salt mot slutet av grillningen.
  14. Grilla citron och limehalvor snittytan nedåt. Låt gå vid sidan på låg värme.
  15. Servera spetten med potatisen, såsen, salladen och grillad citron samt limehalvor (pressa ev. över lime- och citronsaft). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer