Spett med kycklinglårfile

Spett med kycklinglårfilé med tillbehör. Jättegott marinerat och grillat. Saftigare och billigare än kycklingfilé. Här med kall sweet chili-sås, kokt potatis, grön broccoli och morot, grillad paprika samt lime och citron.

Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår som har lite mer fett på sig och därför passar bra att marinera och grilla. 

Du kan välja andra tillbehör om du vill såklart. Ett förslag är att grilla med skivad zucchin och paprikabitar samt förkoka hela små potatisar ca 20 minuter och grilla tillsammans med kycklingen till servering. 

Du behöver fyra grillspett av stål eller motsvarande. Är de av trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan. Räkna 2-3 bitar lårfilé på varje spett. Man kan också använda ett grillhalster och klämma fast kycklingbitarna i. Eller grilla dem var och en för sig om du är flink med grilltången. 

 

4 portioner grillad kycklinglårfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram kycklinglårfilé, 3 per portion
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk rosmarin, torkad eller färsk finhackad
  • SWEET CHILISÅS: 2,5 dl creme fraiche
  • 2 dl gräddfil
  • 6 msk sweet chilisås
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 900 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1 huvud grön blomkål
  • 8 knippmorötter
  • 1 zucchini
  • 250 gram tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj citronen noga och riv lite av skalet fint. Lägg i en skål. Pressa i vitlöken.
  2. Blanda i resten av marinaden av olivolja, soja, citronsaft, honung, salt, svartpeppar och rosmarin i en stor skål.
  3. Vänd runt kycklingen i marinaden och marinera den övertäckt i minst 20 minuter eller längre - gärna över natten i kylen. Eller medan du tänder grillen.
  4. Tänd grillen. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  5. Skölj och dela paprika i delar. Ta bort kärnorna. Blanda paprikan med någon msk olivolja samt ett halvt krm salt i en skål.
  6. Blanda crème fraiche med gräddfil, sweet chilisås och salt i en skål. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.
  7. Putsa och skrubba potatis. Koka potatisen mjuk med skal i ca 15 minuter. Häll av och låt stå under lock och håll varm till servering.
  8. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och skrubba knippmorötter. Koka blomkål i fyra minuter i lätt saltat vatten. Tillsätt morötter efter 2 minuter och koka dem i totalt 2 minuter. Häll av och lägg på en klick smör och lite salt. Håll varmt under lock till servering.
  9. Förbered sallad - skölj sallad och dela den grovt. Skölj och riv zucchini grovt. Skölj och dela tomater. Skär i små bitar. Blanda salladen med olivolja och vinäger samt lite salt på ett fat eller i en skål.
  10. Skölj lime och citron. Dela dem i halvor.
  11. Trä upp kycklingen på spett - förslagsvis två kycklinglårfiléer per spett och portion.
  12. Grilla paprikabitarna så att de får färg. Lägg åt sidan på lägre värme.
  13. Grilla kycklingspetten runt om i ca 7 minuter. Lägg i folie och sänk värmen samt stek dem klart i 10 minuter till. Skär ett snitt in mot spettet och kontrollera så att kycklingen är genomstekt. Pensla med olivolja samt strö över lite salt mot slutet av grillningen.
  14. Grilla citron och limehalvor snittytan nedåt. Låt gå vid sidan på låg värme.
  15. Servera spetten med potatisen, såsen, salladen och grillad citron samt limehalvor (pressa ev. över lime- och citronsaft). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer