Kaffe Karlsson

Kaffe Karlsson är en variant på Irish coffee för dig som gillar apelsin och likör. Smaksätts med apelsinlikör som Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier samt kaffe- kakao eller gräddlikör; lättvispad grädde och chokladströssel eller kaffepulver på toppen.

Du kan ta den likör du gillar - några förslag är Kahlua, Tia Maria, Baileys eller Dooleys Toffee Cream.

En kaffedrink för dig som inte gillar whisky utan vill ha en sötare variant med apelsin och sötare likörer.

Garneras med chokladströssel. Värm gärna glaset innan med lite hett vatten. Serveras i Irish Coffee glas eller annat högt glas/kupa som tål värme.

Grädde och kaffe kan förberes innan och ha i termos samt i kylen om du ska servera till många och vill förbereda exempelvis till fest.

Du kan också laga en cappuccino-variant. Man kan också ta Bourbon, Benedictine-likör eller valfri grädd- choklad eller kakaolikör.

1 Kaffe Karlsson

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 cl kakao- kaffe- eller gräddlikör som Kahlua, Tia Maria, Baileys eller Dooleys Toffee Cream.
  • 2 cl apelsinlikör som Triple sec, Cointreau eller Grand Marnier
  • 2 dl varmt bryggkaffe
  • 3 msk lättvispad grädde
  • 1/2 tsk chokladströssel eller 1 krm kaffepulver till garnering

Tillagning

  1. Brygg kaffe. Vispa grädden löst.
  2. Mät upp likörer i ett glas som tål värme - förslagsvis ett Irish Coffee glas.
  3. Fyll på med varmt kaffe.
  4. Skeda över grädden, garnera med lite chokladströssel eller kaffepulver.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.