Krusbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Krusbärsmarmelad kan du koka av röda eller gröna krusbär. God och lätt att göra själv. Passar till scones, rostbröd, fika, frukost eller mackar.

Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta recept - håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.

Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar marmelad som du kan förvara mer än någon månad. Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konserveringsmedel och pektin.

Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.

Öppnad burk marmelad med krusbär förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.

800 gram krusbärsmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 45 min
 • Klart på: 55 min

Ingredienser

 • 1 liter fina krusbär, röda eller gröna
 • 0,3 dl vatten
 • 4,5 dl socker
 • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)

Tillagning

 1. Rensa krusbären. Lägg dem i en stor kastrull och koka i vattnet i fem minuter. Mosa ihop krusbären med en slev eller potatisstöt.
 2. Tillsätt sockret och låt småkoka i 45 minuter. Gör marmeladprovet genom att ta en tsk krusbärsmarmelad och lägga på en assiett och ställa i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen, gör den det så får du koka lite till.
 3. Rör ut natriumbensoat med lite av sylten i ett glas. Rör ut i resten av sylten.
 4. Häll upp krusbärsmarmeladen på rengjorda burkar och låt den kallna. Täck gärna med två lager smält paraffin och sätt på lock. Utan konserveringsmedel håller sig marmeladen minst 14 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02