Kräftpasta

Laga en kräftpasta med kräftstjärtar i olivolja med vitlök, chili, parmesan och spenat. God pasta med tagliatelle, spagetti eller penne. Du kan laga med kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skalade överblivna kräftor från kräftkalaset.

Gott med svarta oliver, babyspenat, ruccola och ett gott bröd till som ex. focaccia. Man kan också ha rostad vitlök till. Eller strimlade soltorkade tomater i (kan ersätta kräftstjärtarna om du vill ha en portion vego-pasta också).

Vill du ha en krämigare pasta med mer sås så tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (eller blanda).

Att dricka till pastan:

Vintips till kräftpastan blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.

4 portioner kräftpasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl kräftstjärtar, eller en burk med kräftstjärtar i lag eller frysta och tinade
  • 400 g pasta som spagetti, tagliatelle eller penne
  • 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chili flakes eller två spanska pepparfrukter; eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 dl nyriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram babyspenat, 1 påse

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan och börja koka pastan enligt paketet, ca 10 minuter.
  2. Häll olivoljan i en kastrull.
  3. Skala och pressa vitlöken samt hacka chilin fint.
  4. Grovhacka kräftstjärtarna.
  5. Fräs vitlöken och chilin i olivoljan någon minut under omrörning. Ta av från värmen och blanda i kräftstjärtarna.
  6. Riv ost.
  7. Skölj spenat.
  8. Häll av pastan och blanda med kräftstjärtarna i olivoljan, salt, spenat samt riven ost. Smaka av med ev. mer salt.
  9. Pasta med kräftstjärtar är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer