Kräftpasta
Introduktion och förberedelse
Laga en kräftpasta med kräftstjärtar i olivolja med vitlök, chili, parmesan och spenat. God pasta med tagliatelle, spagetti eller penne.
Du kan laga pastan med kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skalade överblivna kräftor från kräftkalaset.
Serveringsförslag
- Gott med svarta oliver, babyspenat, ruccola och ett gott bröd till som ex. focaccia.
 
Varianter
- Man kan också ha rostad vitlök till för lite festligare rätt om man gillar vitlök.
 - Strimlade soltorkade tomater kan ersätta kräftstjärtarna om du vill ha en portion vego-pasta.
 - Vill du ha en krämigare pasta med mer sås så tillsätt: 1-2 dl grädde eller crème fraiche eller 1 burk på 400 gram krossade tomater (eller blanda).
 
Att dricka till räkpasta:
Vintips till kräftpasta blir ett fylligt vitt vin ex. Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan och börja koka pastan enligt paketet, ca 10 minuter.
 - Häll olivoljan i en kastrull.
 - Skala och pressa vitlöken samt hacka chilin fint eller använd chiliflakes.
 - Grovhacka kräftstjärtarna.
 - Fräs vitlöken och chilin i olivoljan någon minut under omrörning. Ta av från värmen och blanda i kräftstjärtarna.
 - Riv ost.
 - Skölj spenat.
 - Häll av pastan och blanda med kräftstjärtarna i olivoljan, salt, spenat samt riven ost. Smaka av med ev. mer salt.
 - Pasta med kräftstjärtar är klar att servera.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal