Kräftpasta

Introduktion och förberedelse

Laga en kräftpasta med kräftstjärtar i olivolja med vitlök, chili, parmesan och spenat. God pasta med tagliatelle, spagetti eller penne. Du kan laga med kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skalade överblivna kräftor från kräftkalaset.

Gott med svarta oliver, babyspenat, ruccola och ett gott bröd till som ex. focaccia. Man kan också ha rostad vitlök till. Eller strimlade soltorkade tomater i (kan ersätta kräftstjärtarna om du vill ha en portion vego-pasta också).

Vill du ha en krämigare pasta med mer sås så tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (eller blanda).

Att dricka till pastan:

Vintips till kräftpastan blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.

4 portioner kräftpasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl kräftstjärtar, eller en burk med kräftstjärtar i lag eller frysta och tinade
  • 400 g pasta som spagetti, tagliatelle eller penne
  • 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chili flakes eller två spanska pepparfrukter; eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 dl nyriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram babyspenat, 1 påse

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan och börja koka pastan enligt paketet, ca 10 minuter.
  2. Häll olivoljan i en kastrull.
  3. Skala och pressa vitlöken samt hacka chilin fint.
  4. Grovhacka kräftstjärtarna.
  5. Fräs vitlöken och chilin i olivoljan någon minut under omrörning. Ta av från värmen och blanda i kräftstjärtarna.
  6. Riv ost.
  7. Skölj spenat.
  8. Häll av pastan och blanda med kräftstjärtarna i olivoljan, salt, spenat samt riven ost. Smaka av med ev. mer salt.
  9. Pasta med kräftstjärtar är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept