Kräftpasta

Laga en kräftpasta med kräftstjärtar i olivolja med vitlök, chili, parmesan och spenat. God pasta med tagliatelle, spagetti eller penne.

Du kan laga pastan med kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skalade överblivna kräftor från kräftkalaset.

4 portioner kräftpasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl kräftstjärtar, eller en burk med kräftstjärtar i lag eller frysta och tinade
  • 400 g pasta som spagetti, tagliatelle eller penne
  • 1/2 dl olivolja
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk chili flakes eller två spanska pepparfrukter; eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 dl nyriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram babyspenat, 1 påse

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan och börja koka pastan enligt paketet, ca 10 minuter.
  2. Häll olivoljan i en kastrull.
  3. Skala och pressa vitlöken samt hacka chilin fint eller använd chiliflakes.
  4. Grovhacka kräftstjärtarna.
  5. Fräs vitlöken och chilin i olivoljan någon minut under omrörning. Ta av från värmen och blanda i kräftstjärtarna.
  6. Riv ost.
  7. Skölj spenat.
  8. Häll av pastan och blanda med kräftstjärtarna i olivoljan, salt, spenat samt riven ost. Smaka av med ev. mer salt.
  9. Pasta med kräftstjärtar är klar att servera.

Serveringsförslag

  • Gott med svarta oliver, babyspenat, ruccola och ett gott bröd till som ex. focaccia.

Varianter

  • Man kan också ha rostad vitlök till för lite festligare rätt om man gillar vitlök.
  • Strimlade soltorkade tomater kan ersätta kräftstjärtarna om du vill ha en portion vego-pasta.
  • Vill du ha en krämigare pasta med mer sås så tillsätt: 1-2 dl grädde eller crème fraiche eller 1 burk på 400 gram krossade tomater (eller blanda).

Att dricka till räkpasta:

Vintips till kräftpasta blir ett fylligt vitt vin ex. Pinot Gris eller Gewurtztraminer från Alsace.

E-mail
Medel: 3.9 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-01