Klar fisksoppa utan grädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

En klar fisksoppa utan grädde med fiskbuljong, torsk och räkor tillsammans med grönsaker som röd och grön paprika, purjolök, rotselleri och potatis smaksatt med fänkål och gräslök.

Koka gärna egen fiskbuljong och använd istället för buljongtärning och vatten.

8 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé (pollock, pangasius, torsk eller liknande)
  • 200 g skalade räkor
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 300 g)
  • 1 kg potatis
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 kruka gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis och rotselleri. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm, skölj dem i ett durkslag och lägg dem i en gryta.
  2. Skär purjolöken i centimertjocka skivor, skölj ordentligt så du får bort eventuella jordrester och lägg i grytan.
  3. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar eller strimla dem fint. Lägg i grytan.
  4. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt, peppar och fänkål. Koka upp och koka tills potatis och rotselleri är mjuk ca 15 minuter.
  6. Skär fisken i två centimeter breda strimlor.
  7. Lägg fisk och räkor i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  8. Tillsätt finskuren gräslök precis före servering. Servera gärna med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.