Klar fisksoppa utan grädde

En klar fisksoppa utan grädde med fiskbuljong, torsk och räkor tillsammans med grönsaker som röd och grön paprika, purjolök, rotselleri och potatis smaksatt med fänkål och gräslök.

Koka gärna egen fiskbuljong och använd istället för buljongtärning och vatten.

8 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé (pollock, pangasius, torsk eller liknande)
  • 200 g skalade räkor
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 300 g)
  • 1 kg potatis
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 kruka gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis och rotselleri. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm, skölj dem i ett durkslag och lägg dem i en gryta.
  2. Skär purjolöken i centimertjocka skivor, skölj ordentligt så du får bort eventuella jordrester och lägg i grytan.
  3. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar eller strimla dem fint. Lägg i grytan.
  4. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt, peppar och fänkål. Koka upp och koka tills potatis och rotselleri är mjuk ca 15 minuter.
  6. Skär fisken i två centimeter breda strimlor.
  7. Lägg fisk och räkor i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  8. Tillsätt finskuren gräslök precis före servering. Servera gärna med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer