Rostade kastanjer
Introduktion och förberedelse
Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott. Jag plockade små delikata kastanjer från vår gård och rostade samt åt som snacks med lite flingsalt - mums!
Serveringförslag
- Nyrostade kastanjer är supergoda som de är. Servera när de är nyrostade med skalet kvar. Skala en i taget och toppa med lite flingsalt. Goda som snacks, liten förrätt eller tapasrätt.
- De kan också skalas och värmas med några msk smör, någon tsk citron och flingsalt samt serveras med tandpetare som snacks.
- Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Skala dem då gärna innan. Kan förberedas i god tid. Till servering kan man värma upp dem i lite smör och smaksätta med lite salt.
- Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Val av kastanj
Du ska välja den ätbara kastanjen som finns att plocka från träd eller att köpa i matbutiken. Den heter Castanea sativa eller Äkta kastanj. Du ska ej ta den giftiga stora Hästkastanjen som är vanlig i parker. Är du osäker så avstå från att laga kastanj.
Val av form
- Du kan rosta alla kastanjer i en form med eller utan grovsalt under.
- Ett festligt alternativ är att rosta och servera dem portionsvis 20-25 stycken på en ugsfast assiette eller lerbruk med grovsalt underst.
I mikron
Har du bråttom så kan kastanjer även tillagas i mikron. Kryssa dem i toppen och lägg på ett fat. Räkna 4 minuter max effekt för ca 150 gram kastanjer. Låt svalna något och servera med flingsalt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och torka kastanjerna torra.
- Skär ner ett kryss några mm ner i toppen på varje kastanj.
- Sprid ut ett lager grovsalt i botten på en ugnsform stor nog att få plats med alla kastanjer ståendes. Detta är valfritt och det går fint att rosta utan salt i botten.
- Placera kastanjerna med krysset upp.
- Rosta kastanjerna i ca 22 minuter för mindre kastanjer och 25-30 minuter för större kastanjer. Ta gärna ut en kastanj 5 minuter innan slutet och kolla med en potatissticka så de är lagom mjuka att skala. De ska vara likt en fast potatis. Går de för länge blir de för mjuka och mosiga för att skala men goda ändå - kan då delas och gröpas ur med tesked.
- Ta ut och låt svalna något eller helt innan servering.
- Servera kastanjerna nyrostade. Kastanjerna kan serveras direkt från formen med grovsaltet eller så lägger du upp dem på fat eller i skål. Mitt förslag är att servera dem med skalet på så får var och en skala sina kastanjer och toppa med lite flingsalt.
- Gott som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal