Rostade kastanjer

Introduktion och förberedelse

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott. Jag plockade små delikata kastanjer från vår gård och rostade samt åt som snacks med lite flingsalt - mums!

Serveringförslag

  • Nyrostade kastanjer är supergoda som de är. Servera när de är nyrostade med skalet kvar. Skala en i taget och toppa med lite flingsalt. Goda som snacks, liten förrätt eller tapasrätt. 
  • De kan också skalas och värmas med några msk smör, någon tsk citron och flingsalt samt serveras med tandpetare som snacks.  
  • Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Skala dem då gärna innan. Kan förberedas i god tid. Till servering kan man värma upp dem i lite smör och smaksätta med lite salt. 
  • Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.

Val av kastanj

Du ska välja den ätbara kastanjen som finns att plocka från träd eller att köpa i matbutiken. Den heter Castanea sativa eller Äkta kastanj. Du ska ej ta den giftiga stora Hästkastanjen som är vanlig i parker. Är du osäker så avstå från att laga kastanj. 

Val av form

  • Du kan rosta alla kastanjer i en form med eller utan grovsalt under.
  • Ett festligt alternativ är att rosta och servera dem portionsvis 20-25 stycken på en ugsfast assiette eller lerbruk med grovsalt underst. 

I mikron

Har du bråttom så kan kastanjer även tillagas i mikron. Kryssa dem i toppen och lägg på ett fat. Räkna 4 minuter max effekt för ca 150 gram kastanjer. Låt svalna något och servera med flingsalt.  

 
Ätbar kastanj finns att plocka eller köpa. Du ska ej ta hästkastanj som är giftiga.
Ätbar kastanj finns att plocka eller köpa. Du ska ej ta hästkastanj som är giftiga.
Du behöver ätbara kastanjer, grovsalt och flingsalt. Grovsalt är valfritt.
Du behöver ätbara kastanjer, grovsalt och flingsalt. Grovsalt är valfritt.
Skölj kastanjerna och torka dem. Skär ett kryss i toppen på varje kastanj.
Skölj kastanjerna och torka dem. Skär ett kryss i toppen på varje kastanj.
Placera kastanjerna med krysset uppåt på en bädd av grovt salt i en ugnsform.
Placera kastanjerna med krysset uppåt på en bädd av grovt salt i en ugnsform.
Kastanjerna redo att rostas. Grovsaltet är valfritt.
Kastanjerna redo att rostas. Grovsaltet är valfritt.
Rosta dem i mitten av ugnen på 200 grader i ca 22 minuter.
Rosta dem i mitten av ugnen på 200 grader i ca 22 minuter.
Servera nyrostade. Skala en i taget och strö lite flingsalt över innan du äter dem. Även fint att rosta portionsvis som ovan.
Servera nyrostade. Skala en i taget och strö lite flingsalt över innan du äter dem. Även fint att rosta portionsvis som ovan.

4 portioner rostade kastanjer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400-500 gram kastanjer
  • 4 dl grovt salt (valfritt)
  • 1 liten skål flingsalt till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och torka kastanjerna torra.
  3. Skär ner ett kryss några mm ner i toppen på varje kastanj.
  4. Sprid ut ett lager grovsalt i botten på en ugnsform stor nog att få plats med alla kastanjer ståendes. Detta är valfritt och det går fint att rosta utan salt i botten.
  5. Placera kastanjerna med krysset upp.
  6. Rosta kastanjerna i ca 22 minuter för mindre kastanjer och 25-30 minuter för större kastanjer. Ta gärna ut en kastanj 5 minuter innan slutet och kolla med en potatissticka så de är lagom mjuka att skala. De ska vara likt en fast potatis. Går de för länge blir de för mjuka och mosiga för att skala men goda ändå - kan då delas och gröpas ur med tesked.
  7. Ta ut och låt svalna något eller helt innan servering.
  8. Servera kastanjerna nyrostade. Kastanjerna kan serveras direkt från formen med grovsaltet eller så lägger du upp dem på fat eller i skål. Mitt förslag är att servera dem med skalet på så får var och en skala sina kastanjer och toppa med lite flingsalt.
  9. Gott som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
E-mail
Medel: 3.8 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-21