Rostade kastanjer

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.

Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.

Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.

Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.

4 portioner rostade kastanjer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kastanjer
  • 4 dl grovt salt (valfritt)
  • 4 msk smör till servering (valfritt)
  • 2 msk citronsaft till servering (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme 250 grader.
  2. Lägg ett lager salt i botten på en ugnsform. Gärna ett ugsfast keramikfat. Man kan också rosta kastanjer utan salt.
  3. Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen.
  4. Rosta kastanjerna i 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti.
  5. Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet.
  6. Ät som de är eller blanda dem varma med smör, citron och lite salt och servera som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer