Rostade kastanjer

Introduktion och förberedelse

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.

Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.

Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.

Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.

4 portioner rostade kastanjer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kastanjer
  • 4 dl grovt salt (valfritt)
  • 4 msk smör till servering (valfritt)
  • 2 msk citronsaft till servering (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max värme 250 grader.
  2. Lägg ett lager salt i botten på en ugnsform. Gärna ett ugsfast keramikfat. Man kan också rosta kastanjer utan salt.
  3. Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen.
  4. Rosta kastanjerna i 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti.
  5. Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet.
  6. Ät som de är eller blanda dem varma med smör, citron och lite salt och servera som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.