Rostade kastanjer
Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.
Tillagning
- Sätt ugnen på max värme 250 grader.
- Lägg ett lager salt i botten på en ugnsform. Gärna ett ugsfast keramikfat. Man kan också rosta kastanjer utan salt.
- Snitta ett tydligt kryss i toppen på varje kastanj och lägg med krysset upp i saltet i formen.
- Rosta kastanjerna i 30 minuter. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka upp och de är mjuka inuti.
- Ta ut och låt svalna något innan du skalar kastanjerna. Ta också bort ev. luddig hinna innanför skalet.
- Ät som de är eller blanda dem varma med smör, citron och lite salt och servera som en liten förrätt eller tapas/sidorätt.
Serveringförslag
- Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.
- Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt.
- Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Tips
Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal