Kaffedrink med choklad och rom
En varm kaffedrink smaksatt med bitar av 70% choklad samt spetsad med rom. Serveras toppad med lättvispad grädde och kaffepulver.
En variant på Irish Coffee fast med extra choklad och rom istället för whiskey.
Tillagning
- Brygg starkt kaffe.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull med sockret.
- Fyll på med varmt kaffe och rör eller mixa med stavmixer tills chokladen löst upp sig. Värm och håll varmt på spisen så kaffet är varmt till servering.
- Vispa grädden löst.
- Fördela kaffet i två Irish coffee-glas.
- Fördela grädden på toppen med en sked.
- Strö över lite kaffepulver och servera.
Serveringsförslag
- Passar att servera efter maten som afterdinner-drink - after ski, framför brasan eller när du känner för en spetsad uppiggande kaffe.
- Gott med mandelbiscottis eller choklad till som chokladtryfflar, chokladpraliner eller romtryffel.
Garnering
Jag garnerade med ett halvt krm kaffepulver. Fler förslag är rårörsocker, 1/2 tsk riven mörk choklad eller en choklad-kaffeböna.
Varianter
- Iced Coffee får du om du kyler kaffet efter du blandat allt och lägg i lite isbitar samt serverar som iskaffe. Då kan man även toppa med en kula vaniljglass istället för vispad grädde.
- Byt mörk choklad mot ljus choklad eller valfri choklad.
Val av rom
Du kan ta en valfri rom. Jag tog ljus rom men även mörk lagrad rom blir gott.
Tips
Du behöver två Irish coffee-glas på vardera ca 2,2 dl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal