Kaffedrink med choklad och rom

Introduktion och förberedelse

En varm kaffedrink smaksatt med bitar av 70% choklad samt spetsad med rom. Serveras toppad med lättvispad grädde och kaffepulver. 

En variant på Irish Coffee fast med extra choklad och rom istället för whiskey. 

Serveringsförslag

Garnering

Jag garnerade med ett halvt krm kaffepulver. Fler förslag är rårörsocker, 1/2 tsk riven mörk choklad eller en choklad-kaffeböna.

Varianter

  • Iced Coffee får du om du kyler kaffet efter du blandat allt och lägg i lite isbitar samt serverar som iskaffe. Då kan man även toppa med en kula vaniljglass istället för vispad grädde.
  • Byt mörk choklad mot ljus choklad eller valfri choklad. 

Val av rom

Du kan ta en valfri rom. Jag tog ljus rom men även mörk lagrad rom blir gott. 

Tips

Du behöver två Irish coffee-glas på vardera ca 2,2 dl. 

2 glas kaffedrink med choklad och rom

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 4,5 dl starkt bryggkaffe
  • 4 tsk rårörsocker eller muscovadosocker
  • 35 gram mörk choklad 70% exempelvis Lindt
  • 4 - 6 cl ljus rom
  • 1/2 dl grädde att vispa
  • 1 krm kaffepulver till garnering

Tillagning

  1. Brygg starkt kaffe.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull med sockret.
  3. Fyll på med varmt kaffe och rör eller mixa med stavmixer tills chokladen löst upp sig. Värm och håll varmt på spisen så kaffet är varmt till servering.
  4. Vispa grädden löst.
  5. Fördela kaffet i två Irish coffee-glas.
  6. Fördela grädden på toppen med en sked.
  7. Strö över lite kaffepulver och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-01

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter...