Jordgubbsmarmelad med vanilj

Introduktion och förberedelse för tillagning

Jordgubbsmarmelad med vaniljstång, lime och syltsocker. En god och hållbar marmelad med jordgubbar smaksatt med lite vanilj och syrlig lime.

Sterilisera gärna marmeladburkar och lock om du ska spara marmeladen längre tid. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Vill du ha en extra hållbar marmelad kan man även tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.

Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

Varianter

  • Vanilj och lime kan uteslutas om du ej gillar det och vill ha en ren jordgubbsmarmelad.
  • En lite bit stjärnanis ger också god smak i marmeladen.

3-4 dl jordgubbsmarmelad, 1-2 burkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2,5 dl syltsocker
  • 1 lime
  • 3 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
  2. Skiva dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången samt tillsätt till jordgubbarna tillsammans med vaniljstången.
  4. Skölj limefrukten och riv hälften av skalet. Tillsätt till jordgubbarna tillsammans med 2 msk limesaft.
  5. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
  6. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
  7. Häll upp marmeladen i en eller två väl rengjorda glasburkar med lock. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.