Jordgubbsmarmelad med vanilj

Jordgubbsmarmelad med vaniljstång, lime och syltsocker. En god och hållbar marmelad med jordgubbar smaksatt med lite vanilj. Vanilj och lime kan uteslutas om du ej gillar det och vill ha en ren jordgubbsmarmelad.
En lite bit stjärnanis ger också god smak i marmeladen.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

3-4 dl jordgubbsmarmelad, 1-2 burkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2,5 dl syltsocker
  • 1 lime
  • 3 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
  2. Skiva dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången samt tillsätt till jordgubbarna tillsammans med vaniljstången.
  4. Skölj limefrukten och riv hälften av skalet. Tillsätt till jordgubbarna tillsammans med 2 msk limesaft.
  5. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
  6. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
  7. Häll upp marmeladen i en eller två väl rengjorda glasburkar med lock. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer