Gratinerad fänkål med parmesan

Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt ex. med en matvetesallad, Halloumibiffar, vegobiffar eller annan vegetarisk rätt till buffé eller grönsakstillbehör till det mesta ex. grillat, kött, fisk eller kyckling. 

Variationer: Du kan ta olivolja istället för smör. Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god. Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost. För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle. Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras. 

Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost. 

4 portioner gratinerad fänkål med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fänkål
  • 30 gram smör
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
  3. Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Riv ost.
  5. Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
  6. Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
  7. Servera fänkålsgratängen varm.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer