Gratinerad fänkål med parmesan
Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt och tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
- Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
- Riv ost.
- Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
- Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
- Servera fänkålsgratängen varm.
Serveringsförslag
- Servera med en matvetesallad, Halloumibiffar, vegobiffar eller annan vegetarisk rätt till buffé eller grönsakstillbehör till det mesta ex. grillat, kött, fisk eller kyckling.
Varianter
- Du kan ta olivolja istället för smör.
- Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god.
- Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost.
- För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle.
- Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras.
- Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal