Gratinerad fänkål med parmesan

Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt och tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan ta olivolja istället för smör.
  • Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god.
  • Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost.
  • För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle.
  • Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras.
  • Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost.

4 portioner gratinerad fänkål med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fänkål
  • 30 gram smör
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
  3. Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Riv ost.
  5. Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
  6. Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
  7. Servera fänkålsgratängen varm.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.