Gratinerad fänkål med parmesan

Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt ex. med en matvetesallad, Halloumibiffar, vegobiffar eller annan vegetarisk rätt till buffé eller grönsakstillbehör till det mesta ex. grillat, kött, fisk eller kyckling. 

Variationer: Du kan ta olivolja istället för smör. Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god. Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost. För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle. Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras. 

Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost. 

4 portioner gratinerad fänkål med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fänkål
  • 30 gram smör
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
  3. Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Riv ost.
  5. Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
  6. Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
  7. Servera fänkålsgratängen varm.
E-mail
Inga röster än

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer