Gratinerad fänkål med parmesan

Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt och tillbehör.

4 portioner gratinerad fänkål med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fänkål
  • 30 gram smör
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
  3. Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Riv ost.
  5. Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
  6. Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
  7. Servera fänkålsgratängen varm.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan ta olivolja istället för smör.
  • Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god.
  • Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost.
  • För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle.
  • Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras.
  • Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-10

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer