Jättekragskivlingsås
Introduktion och förberedelse
Laga en krämig och god svampsås på jättekragskivling även kallad stor kragskivling.
Svampen påminner om Karl-johan och skogschampinjon. Svampen jag använde kom från en svampodling i trädgården (tack Georges).
Serveringsförslag
- Passar som svampsås till det mesta - både till fest och vardag.
- Jag hade den till vegoköttbullar.
- Fler förslag är köttbullar, köttfärslimpa, grillad kyckling, kycklingfilé, biffar eller liknande.
Varianter
- Uteslut lök och vitlök om du vill.
- Gul lök kan bytas mot schalottenlök.
- Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; några blad hackad färsk basilika; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.
Glutenfri och laktosfri sås
- Vill du ha en sås som är glutenfri och laktosfri så kan du reda stuvningen med några msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten. Eller mer maizena om du vill ha tjockare.
- Vidare kan du ta laktosfri mjölk och grädde för laktosfri sås.
Vegan svampsås
Du kan laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan svampsås.
Tips
Om du själv vill odla denna goda matsvamp kan du söka efter att odla jättekragskivling på nätet. Svampen finns även att plocka i skogen.
Tillagning
- Koka upp vatten med buljongtärning i en såskastrull. Rör tills buljongen löst sig. Ställ åt sidan.
- Rensa och tärna svampen.
- Skala och hacka lök. Skala vitlök.
- Stek svampen i en stor torr panna tills den mesta vätskan dunstat bort i några minuter. Rör då och då.
- Tillsätt smör samt lök. Pressa i vitlök. Stek på medelvärme i ca 3 minuter. Rör då och då.
- Rör i vetemjöl och rör ut klumpar.
- Tillsätt buljongen och rör om. Koka upp. Koka några minuter.
- Tillsätt grädde, soja samt rör i crème fraiche och koka upp. Låt småkoka i några minuter.
- Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
- Garnera om du vill med hackad persilja till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal