Jättekragskivlingsås

Introduktion och förberedelse

Laga en krämig och god svampsås på jättekragskivling även kallad stor kragskivling.

Svampen påminner om Karl-johan och skogschampinjon. Svampen jag använde kom från en svampodling i trädgården (tack Georges).

Serveringsförslag

Varianter

  • Uteslut lök och vitlök om du vill.
  • Gul lök kan bytas mot schalottenlök.
  • Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; några blad hackad färsk basilika; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.

Glutenfri och laktosfri sås

  • Vill du ha en sås som är glutenfri och laktosfri så kan du reda stuvningen med några msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten. Eller mer maizena om du vill ha tjockare.
  • Vidare kan du ta laktosfri mjölk och grädde för laktosfri sås.

Vegan svampsås

Du kan laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan svampsås.

Tips

Om du själv vill odla denna goda matsvamp kan du söka efter att odla jättekragskivling på nätet. Svampen finns även att plocka i skogen. 

Jättekragskivling eller stor kragskivling finns att plocka i skogen eller så kan man odla den själv i trädgården.
Jättekragskivling eller stor kragskivling finns att plocka i skogen eller så kan man odla den själv i trädgården.
Till såsen behöver du vatten, grönsaksbuljongtärning, jättekragskivling, smör, vitlök, gul lök, grädde, vetemjöl, ljus soja, salt, svartpeppar samt crème fraiche.
Till såsen behöver du vatten, grönsaksbuljongtärning, jättekragskivling, smör, vitlök, gul lök, grädde, vetemjöl, ljus soja, salt, svartpeppar samt crème fraiche.
Koka upp vatten och lös upp buljongen. Rensa och tärna svampen. Finhacka löken samt skala vitlök.
Koka upp vatten och lös upp buljongen. Rensa och tärna svampen. Finhacka löken samt skala vitlök.
Lägg svampen i en stor torr panna.
Lägg svampen i en stor torr panna.
Stek och rör då och då tills svampen tappat den mesta vätskan.
Stek och rör då och då tills svampen tappat den mesta vätskan.
Tillsätt smör.
Tillsätt smör.
Tillsätt lök och pressa i vitlök. Stek ca 3 minuter till.
Tillsätt lök och pressa i vitlök. Stek ca 3 minuter till.
Tillsätt vetemjöl.
Tillsätt vetemjöl.
Rör ut mjölet i svampen.
Rör ut mjölet i svampen.
Tillsätt buljongen och rör om.
Tillsätt buljongen och rör om väl. Koka upp.
Tillsätt grädde och soja. Rör om och koka upp.
Tillsätt grädde och soja. Rör om och koka upp.
Tillsätt crème fraiche och låt såsen koka på låg värme några minuter.
Tillsätt crème fraiche och låt såsen koka på låg värme några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera gärna med lite hackad persilja till servering.
Garnera gärna med lite hackad persilja till servering.

4 portioner jättekragskivlingsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram färsk jättekragskivling, stor kragskivling
  • 40 gram smör
  • 0,5 dl gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1/2 tärning grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 msk crème fraiche

Tillagning

  1. Koka upp vatten med buljongtärning i en såskastrull. Rör tills buljongen löst sig. Ställ åt sidan.
  2. Rensa och tärna svampen.
  3. Skala och hacka lök. Skala vitlök.
  4. Stek svampen i en stor torr panna tills den mesta vätskan dunstat bort i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt smör samt lök. Pressa i vitlök. Stek på medelvärme i ca 3 minuter. Rör då och då.
  6. Rör i vetemjöl och rör ut klumpar.
  7. Tillsätt buljongen och rör om. Koka upp. Koka några minuter.
  8. Tillsätt grädde, soja samt rör i crème fraiche och koka upp. Låt småkoka i några minuter.
  9. Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
  10. Garnera om du vill med hackad persilja till servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-09-25

Tillbehör och liknande: