Japansk grönsaksgryta

Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.

4 portioner japansk grönsaksgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 270 gram tofu naturell, ex. ett paket Kung Markatta tofu
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller hemkokt grönsaksbuljong - uteslut buljongtärningar)
  • 1 tsk salt
  • 6 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
  2. Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  3. Skär salladskål i grova bitar.
  4. Rensa och dela champinjoner på mitten.
  5. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  6. Dela tofun i tärningar.
  7. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
  9. Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
  10. Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
  11. Sätt fram riset och små skålar till det.
  12. Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-10-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer