Japansk grönsaksgryta

Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.

4 portioner japansk grönsaksgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 270 gram tofu naturell, ex. ett paket Kung Markatta tofu
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller hemkokt grönsaksbuljong - uteslut buljongtärningar)
  • 1 tsk salt
  • 6 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
  2. Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  3. Skär salladskål i grova bitar.
  4. Rensa och dela champinjoner på mitten.
  5. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  6. Dela tofun i tärningar.
  7. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
  9. Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
  10. Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
  11. Sätt fram riset och små skålar till det.
  12. Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer