Japansk grönsaksgryta

Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, fettsnålt och nyttigt. Servera gärna med japanskt ris.

Varianter

Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shitake svamp, knipplök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).

Gott i är också några msk misopasta.

Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.

4 portioner japansk grönsaksgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 270 gram tofu naturell, ex. ett paket Kung Markatta tofu
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller hemkokt grönsaksbuljong - uteslut buljongtärningar)
  • 1 tsk salt
  • 6 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
  2. Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  3. Skär salladskål i grova bitar.
  4. Rensa och dela champinjoner på mitten.
  5. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  6. Dela tofun i tärningar.
  7. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
  9. Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
  10. Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
  11. Sätt fram riset och små skålar till det.
  12. Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.