Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, fettsnålt och nyttigt.
Servera gärna med japanskt ris.
Tillagning
- Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
- Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
- Skär salladskål i grova bitar.
- Rensa och dela champinjoner på mitten.
- Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
- Dela tofun i tärningar.
- Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
- Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
- Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
- Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
- Sätt fram riset och små skålar till det.
- Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
Varianter
- Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shitake svamp, knipplök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
- Gott i är också några msk misopasta.
- Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.
Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal