Japansk grönsaksgryta

Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.

4 portioner japansk grönsaksgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 270 gram tofu naturell, ex. ett paket Kung Markatta tofu
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller hemkokt grönsaksbuljong - uteslut buljongtärningar)
  • 1 tsk salt
  • 6 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • Tillbehör: 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris om du vill ha det till.
  2. Förbered ingredienserna till grönsaksgrytan: Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  3. Skär salladskål i grova bitar.
  4. Rensa och dela champinjoner på mitten.
  5. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  6. Dela tofun i tärningar.
  7. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och smaksätt med grönsaksfond, ljus soja och salt.
  9. Koka upp och lägg först i morötter och salladskål. Koka någon minut och tillsätt sedan svamp och purjolök.
  10. Innan servering lägger du tofu och låter den blir varm. Garnera med rostade sesamfrön.
  11. Sätt fram riset och små skålar till det.
  12. Grönsaksgrytan är klar att serveras i skålar med ris bredvid.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer