Egyptisk grönsaksgryta Molokhia

Introduktion och förberedelse

Molokhia är en slags grönsaksgryta eller soppliknande rätt från Egypten som också lagas i Tunisien, nordafrika och mellanöstern i olika varianter.

Molokhia eller Mulukhiyah påminner om spenat. Bladen reder sig själa och är slemmbildande och bidrar till en krämig konsistens på grytan. Jag hade basmatiris och arabiskt platt bröd till.

Här min variant som jag gjorde vegetarisk med grönsaksbuljong toppad med fräst hackad vitlök, lök, chili och spiskummin samt svartpeppar. Det finns olika varianter på rätten.

En annan variant är att fräsa vitlök, korianderfrön och chili först och sedan ha i Molokhia och tillsätta buljong till önskad tjocklek. Vidare kan man smaksätta med pressad citron samt har inlagda grönsaker arabiska pickles till.

Man kan också laga Molokhia med kyckling eller kött i grytan eller ha kokt kött till som kyckling, kanin eller lammkött. Tips med kött är att använda köttbuljongen till grytan och sedan skära köttet i bitar till eller vända i grytan i bitar.

Molokhia köpte jag fryst och färdighackad i en välsorterad affär med arabiska varor. Grönsaken är mycket nyttig också - läs mer på engelska wikipedia.

Om du vill kan du koka egen grönsaksbuljong - ex. med 2 liter vatten, en morot, 30 gram rotselleri, 1 gul lök, 1 stjälkselleri, en klyfta vitlök och 3-4 svartpeppar samt 2 kryddnejligor. Skala, dela och koka grönsaker i en timme. Sila av och använd buljongen till soppan.

Tillbehör:

Arabiskt platt bröd som Libabröd eller egyptiskt platt bröd eller pitabröd funkar.

Lägg lite tid på riset:

Koka 6 portioner basmatiris genom att först fräsa riset i någon msk solrosolja och någon msk smör (smöret är valfritt om du är vegan förstås).

Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt en halv tärning grönsaksbuljong. Man kan också koka riset i grönsaksbuljong och sedan blanda i het solrosolja (och smör om man vill det) till servering.

Vad jag har förstått så serverar man ej riset som det är utan alltid smaksatt med lite olja, smör (valfritt) och buljong eller upp-piffat på något sätt.

Riset läggs vidare upp på ett djupt fat ej i skålar - det fick jag byta när jag serverade detta till mina vänner som tipsat om denna rätt :)

6 port Egyptisk grönsaksgryta Molokhia

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 800 gram fryst hackad molokhia (eller mulukhiyah), 2 paket
 • 2 liter vatten samt en tärning grönsaksbuljong (eller hemgjord grönsaksbuljong)
 • 1 gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
 • 1 tsk mald spiskummin
 • 1 dl solrosolja eller annan neutral olja
 • 1 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • Tillbehör: 6 arabiska plattbröd, 6 port basmatiris

Tillagning

 1. Koka upp grönsaksbuljong.
 2. Tillsätt fryst hackad molokhia (eller mulukhiyah).
 3. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Koka tills all Molokhia har tinat och koka sedan 10 minuter till.
 4. Skala och hacka lök och vitlök fint.
 5. Lägg i en kastrull med olja, spiskummin, svartpeppar och chiliflakes.
 6. Fräs löken och kryddor under omrörning tills det fått ljus brynt färg.
 7. Skeda i ca hälften av lökblandningen i grytan/soppan och smaka av med salt och peppar.
 8. Servera med resten av lökblandningen vid sidan att skeda över för de som vill. Gott till är att servera med ett fat med ris och bröd till. Man kan lägga riset i soppan/grytan eller tvärtom - helt valfritt.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15