Pasta med tomatsås
Italiensk tomatsås med färsk basilika och parmesan som passar till valfri pasta.
En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Skala och pressa i vitlöken.
- Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek på medelvärme i 4 minuter.
- Hacka färsk basilika grovt.
- Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar och koka i minst 10 minuter. Har du tid så kan du koka tomatsåsen längre - ju längre tid - desto godare blir den. Koka den förslagsvis en timme på låg värme med lock. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.
- Koka pastan.
- Riv osten.
- Servera pastan med tomatsåsen och riven parmesan att strö över vid servering.
Med färska tomater
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Låt gärna stå och puttra
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Angående parmesan
Välj gärna äkta Parmiggiano Reggiano parmesan-ost eller lite billigare Grana Padano. Tänk på att parmesanost är ej vegetarisk (då den innehåller löpe). Välj en vegan ost med vegetabiliskt enzym istället som Violife Prosociano. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill eller servera vid sidan så kan de som vill ta på ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal